Женско здраве

Митове и факти за противозачатъчните средства

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2019
В продължение на вече повече от 100 години, жените живеят в огромна заблуда относно истината за репродуктивното здраве и средствата за предпазване от нежелана бременност

В миналото на младите момичета дори се забранявало да говорят за месечния си цикъл, а на бременните жени се давал съвет да поставят нож под завивките си, за да “прережат болката”. В началото на 1900 година контролът над раждаемостта е все още незаконен. През този период съществува и противоречиво мнение по въпросите, свързани с контрола над раждаемостта с помощта на противозачатъчни средства.

Митовете и факти

1. Няма да забременея при секс по време на месечния си цикъл!

Много жени вярват, че сексът без предпазни средства по време на менструация или по време на първата или последната част от месечния цикъл, ще ги предпази от нежелана бременност Истината е, че голяма част от жените обикновено забременяват в средата на месечния си цикъл, но вероятността от зачеване е висока по всяко време от месеца. Друг факт, с който жените трябва да бъдат наясно е, че сперматозоидите могат да оцелеят в женското тяло в продължение на 5 дни.

2. Кърменето ме предпазва от нежелана бременност!
Въпреки че по време на кърмене рядко се наблюдава овулация и менструация, обикновено в даден момент месечният цикъл се активира отново, дори за това да няма очевидни признаци. Ето защо е възможно да забременеете дори когато все още кърмите новороденото. Съвет: Повечето лекари препоръчват да се въздържате от повторна бременност поне година след раждането на първото ви дете.

3. Няма да забременея, защото партньорът ми еякулира отвън!
Това е най-голямата заблуда, в която жените вярват. Разбира се, че можете да забременеете дори тогава, когато вашият интимен приятел или съпруг еякулира извън тялото ви. Преди същинската еякулация се отделя малко количество течност, която съдържа сперма. Факт: Всяко вагинално проникване при полов акт може да доведе до бременност, дори ако партньорът ви се изтегли преди еякулацията.

4. След секс използвам вагинален душ, който ме предпазва от бременност!
Вагиналните душове или бани след сексуален акт не могат да ви помогнат по никакъв начин да се предпазите от нежелана бременност, тъй като след секс без предпазни средства освободената сперма достига яйцеклетката преди дори да помислите да вземете каквито и да било мерки.

5. Не бих могла да забременея след първия си полов контакт!
Ако вече имате менструация, то вие можете да забременеете при полов контакт. Обикновено младите момичета са по-фертилни, отколкото възрастните жени, и могат да забременеят много по-лесно. Съвет: Не вярвайте ако вашия интимен приятел ви каже, че не можете да забременеете по време на първия сексуален акт. Настоявайте той да използва предпазни мерки!

6. Не бих могла да забременея или заболея от предавани по полов път болести, защото взимам хапчета!
Да, вярно е че при правилна употреба противозачатъчните хапчета са ефективен метод за контрол над раждаемостта. Те обаче не могат да ви предпазят от СПИН или от други, предавани по полов път болести. Единственият 100% доказано ефективен метод за предпазване от нежелана бременност или предавани по полов път болести, е въздържанието. Факт: Въпреки че презервативите осигуряват известна форма на протекция срещу бременност и заболявания на половата система, те не са съвсем безопасни.

7. Правила съм секс без предпазни средства един единствен път!
Един път е напълно достатъчен за да забременеете или за да се разболеете от предавани по полов път болести или СПИН. Не оставяйте партньора си да ви убеди да правите секс без предпазни средства, за да не плащате за грешката цял живот. Сексът без предпазни средства може да доведе до нежелана бременност или предавани по полов път болести, проблеми, които ще дадат отражение върху репродуктивното ви здраве и върху способността ви да имате деца в бъдеще. Съвет: Грижете се за себе си и за тялото и не правете секс без предпазни средства.

8. Прекалено стара съм за да забременея!
Докато все още имате менструация съществува и риск да забременеете. Вярно е, че с възрастта намалява и фертилността, но докато не измине поне година след началото на постменструалния период вие можете да забременеете. Съвет: Година след преустановяване на менструацията, вече можете да забравите за противозачатъчните средства и да се насладите на удоволствието от секса без предпазни мерки, стига да сте сигурна, че връзката ви е моногамна.

9. Не правя секс толкова често, затова не се налага да употребявам противозачатъчни!
Никога не знаете кога ще ви се наложи да използвате противозачатъчни средства, затова се замислете за употребата на презерватив или гъба. Гъбата предлага 24-часова защита. Можете да я поставите сутринта и да се чувствате спокойна през целия ден. Съвет: Ако използвате презервативи, никога не ги носете в джоба или чантата си, защото рискувате да ги повредите и намалите ефективността им.

10. Страдала съм от прекалено много женски болести, за да е възможно да забременея!
Ако вашият лекуващ лекар изрично не ви е казал, че не можете да забременеете, употребата на предпазни средства е задължителна. Дори ако лекарят ви не ви е казал че рискът от бременност без оперативна намеса или лечение е минимален, пак използвайте противозачатъчни.  Факт: Въздържанието е единствения 100% ефикасен метод за предпазване от нежелана бременност. Презервативът е единственото средство за предпазване от предавани по полов път болести.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......