Женско здраве

Полезните за жените витамини и минерали

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Витамин A
Препоръчителното количество витамин А за дневен прием при жените е 2500 единици (50% дневна стойност), 20% под формата на бета-каротин. Повечето витаминни добавки съдържат прекалено много витамин А, обикновено дозите варират от 3500 до 5000 единици. Някои мултивитамини дори съдържат много повече. Част от ежедневното количество витамин А идва от бета-каротина, вещество, което организмът преобразува във витамин А, и което е много по-здравословно и безопасно, отколкото витамин А в чиста форма.

B-витамини
Групата на В-витамините включва витамин В6 и В12, рибофлавин, тиамин и ниацин. Източник на витамин В са много видове храни, особено зърнените храни, затова в случай че редовно консумирате такива, не е необходимо да прибягвате до прием на допълнително количество под формата на хранителни и витаминни добавки.

Витамин C
Според проучванията в тази област приемът на 60 милиграма витамин С дневно не е достатъчен, но може да покрие елементарните нужди на организма. Задължително обаче е, освен под формата на добавки, да приемате такъв и посредством консумацията на богати на витамин С храни. Например една чаша прясно изцеден сок от портокал съдържа 120 милиграма витамин С.

Фолиева киселина
Препоръчително количество за дневен прием – 400 микрограма (100% дневна стойност). Можете да го осигурите на тялото си като приемате обогатени с фолиева киселина мултивитамини и зърнени храни като хляб и мюсли.

Витамин E
Необходимо дневно количество – 30 единици (100% дневна стойност). Няма данни за това, че тялото се нуждае от повече от посоченото количество. Също така не е научно доказано, че приемът на по-голямо количество витамин Е предпазва от сърдечносъдови и ракови заболявания.
 
Желязо
Необходимо дневно количество – 18 милиграма (100% дневна стойност). По принцип количеството на желязото при жените е по-ниско от това при мъжете. За тях обаче 18 милиграма дневно са напълно достатъчни. Човешкото тяло има способността да задържа и съхранява желязо, именно затова не е препоръчително да надминавате токсичното ниво от 45 милиграма, което може да доведе до диария в краткосрочен план и след време до сърдечни проблеми.

Витамин K
Необходимо дневно количество – 25 микрограма (31% дневна стойност). Витамин K участва заедно с витамин D и калция в изграждането на костите, въпреки това обаче голяма част от предлаганите на пазара мултивитамини не съдържат витамин K, тъй като той може да повлияе на действието на медикаментите за разреждане на кръвта, които се използват за лечение на сърдечни заболявания. От друга страна, жените със здрави сърца биха могли да приемат и витаминни добавки със съдържание на приблизително 100 микрограма витамин K. Бихте могли да приемате витамин K в комбинация с витамин D, например вечер след хранене. Мазнините в кръвта подобряват абсорбцията на витамин K.

Витамин D
Необходимо дневно количество – 25 единици (200% дневна стойност). Без витамин D, тялото не може да абсорбира калций. Според изследванията в тази конкретна област жените ежедневно се нуждаят от поне 600 единици витамин D, в комбинация с калций за редуциране на риска от фрактури. Допълнете предложеното количество витамин D с поне още 200 единици дневно. Дори така не можете да надвишите препоръчителния лимит, който е 2000 единици дневно.

Калций
Необходимо дневно количество – 450 милиграма (45% дневна стойност). В рамките на същия ден, но на по-късен етап, бихте могли да приемете още 550 допълнителни милиграма. Тялото може да абсорбира едва 500 милиграма калций, в рамките на времето след приема на указаното количество.

Магнезий
Необходимо дневно количество – 50 милиграма (13% дневна стойност). Повечето жени не приемат достатъчно количество от този минерал, който има способността да предпазва тялото от сърдечни заболявания, диабет и рак на дебелото черво. Стремете се да приемате поне още 320 милиграма под формата на хранителна или друга добавка. Винаги приемайте магнезия след хранене. На празен стомах той може да предизвика гадене.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......