Женско здраве

15 трика за по-добър сън

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
1. Отпуснете контрола
Сънят е едно от малкото неща в живота, върху които не можете да упражните контрол. Колкото и да искате, да се надявате и да желаете да заспите, това просто няма да се случи. Колкото по-скоро осъзнаете, че сънят не е подвластен на желанията ви, толкова по-малко време ще прекарате в напразни терзания и опити да заспите.

2. Определете си час за лягане
Определянето на час за лягане е също толкова важно, колкото и задаването на точен час за сутрешно събуждане. Не е необходимо да нагласяте алармата на часовника за вечерта. Просто изберете точен час, в който да се отправяте към леглото всеки ден от седмицата, включително и уикендите, и се придържайте към него. Тялото ви се нуждае от точно установен ред.

3. Вземете душ или вана
Сънчо идва тогава, когато телесната температура падне. Подсилете този ефект с помощта на приятно топла вана или душ, след това легнете и оставете тялото си да се охлади.

4. Приглушете светлината
Дори най-малкото количество светлина може да смути покоя. Именно затова телевизорът, компютърът, дори осветлението в коридора трябва да бъдат изгасени непосредствено преди лягане.

5. Заглушете ненужния шум
iPod-ът не е идеалното средство, с което бихте могли да заглушите шумното хъркане на партньора си. Няма и как да знаете в точно кой момент съседите ви ще решат да организират шумно парти. Вместо това по-добре спете на звука на вентилатор. Вентилаторът произвежда т.нар. бял шум, който може да заглуши неприятните звукови ефекти от заобикалящия ви външен свят.

6. Осигурете си прохлада
Прохладата е спътник на добрия и спокоен сън. Затова, преди лягане винаги понижавайте температурата в помещението, в което спите. В по-хладно помещение тялото функционира при по-спокойна и по-отмаряща за него скорост.

7. Консумирайте лека храна за вечеря
Консумацията на тежка храна и напитки по време на вечеря увеличава шансовете от поява на храносмилателни проблеми или чести посещения до тоалетната през нощта. Леката вечеря, приета около два часа преди сън ще ви помогне да спите по-дълбоко и спокойно.

8. Не пушете и не приемайте алкохол преди лягане
Бихте могли да си позволите периодичен прием на чаша вино и цигара вечер преди лягане, но не превръщайте това в редовен навик. Алкохолът и никотинът са стимуланти, които не само ще ви държат будни дълго време, но и ще нарушат спокойния ви сън през нощта.

9. Изберете подходяща възглавница
Възглавницата е като сутиена. В случай че ви причинява неудобство не очаквайте от нея да ви осигури спокоен сън. Уверете се че възглавницата ви е достатъчно комфортна и напълно пригодена за позата, в която спите през нощта.

10. Изритайте домашния любимец от спалнята
Среднощни топки косми, драскане по вратата, точене на нокти мяукане, лай – има ли нужда да се каже повече? Колкото и да са очарователни и възхитителни, домашните любимци не са пръв приятел на съня. Нощно време те се будят често, а по този начин нарушават и вашия спокоен сън. Затова най-добре преди да се отправите към спалнята се уверете, че те не са се настанили там.

11. Облекчете болката
Ако изпитвате дори незначителна болка, не се примирявайте с нея. Направете всичко необходимо за да я елиминирате. Само така ще можете да спите спокойно и непробудно.

12. Избягвайте кофеина преди сън
Пийте кафе сутрин, но в никакъв случай не приемайте напитки със съдържание на кофеин след залез слънце.

13. Просто дишайте дълбоко
Спрете да мислите за дългия списък от задачи, с които трябва да се справите на сутринта и фокусирайте вниманието си изцяло върху дишането си. Звукът от дълбокото и бавно или плиткото и учестено дишане е като приспивна песен, която ще ви помогне да се унесете в дълбок и спокоен сън.

14. Запазете спокойствие
Когато ви обхване безсъние не изпадайте в паника. Това само ще задълбочи състоянието. Дайте си почивка. Дори да прекарате една нощ в будуване това не е краят на света. Отпуснете се и вярвайте, че ще дойдат по-добри и изпълнени с много непробуден сън нощи.

15. Не компенсирайте
Не съществува такова нещо като компенсиране на пропуснатия сън. Единственото, което можете да направите е да опитате да влезете отново в правилния ритъм. Най-вероятно възприемате дремките, ранното лягане и късното ставане като естествено средство за наваксване на пропуснатия сън. В действителност обаче те изпращат на тялото ви противоречиви сигнали. Затова, най-добре намерете начин да настроите схемата си на сън спрямо начина си на живот. Преустановете произволното лягане вечер, така ще елиминирате вероятността от поява на безсъние.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......