Женско здраве

Пробиотиците или полезните бактерии

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Пробиотиците са полезни бактерии, които не причиняват болести и инфекции. Според Световната Здравна Организация пробиотиците са живи микроорганизми, които администрирани в определени количества, могат да бъдат от полза за здравословното състояние на пациента. Голяма част от тези полезни бактерии нормално обитават човешкото тяло и го предпазват от редица заболявания. По последни изчисления човешкият организъм съдържа повече здравословни бактерийни клетки отколкото човешки клетки.

Тези полезни бактерии включват микрофлората, която обитава човешката храносмилателна и пикочна система, в това число и влагалището на жените. Те играят важна роля за естествената защитна система на тялото, като отблъскват вредните бактерии и организми, които навлизат в него. В резултат от редица фактори обаче, тяхното количество може рязко да намалее. Сред тези фактори са стресът, диетата, месечният цикъл, възрастта, наднорменото тегло, околната среда, употребата на перорални контрацептиви или антибиотици Когато се стигне до такъв спа в количеството на полезната микрофлора, човешкото тяло става податливо на заболявания и инфекции.

Обикновено антибиотиците се използват за неутрализиране на вредните бактерии и тяхното влияние върху човешкото тяло. Много често обаче в процеса на своето действие същите тези антибиотици унищожават и полезните за тялото микроорганизми и бактерии.

Съществува естествена алтернатива. С приемането на нови, здравословни бактерии би могъл да се възстанови нормалния баланс на микроорганизмите в човешкото тяло. Това подсилва имунната система и тялото си възвръща способността да реагира на атаките от страна на болестотворните инфекции и бактерии.

За поддържане на здравословен баланс между полезните и вредните бактерии, много специалисти препоръчват употребата на пробиотични добавки като например Флоражен Ацидофил. Всяка капсула от продукта съдържа 11 милиарда ползотворни бактерии, включително и ацидофил.

Според изследванията в тази област пробиотичните бактерии могат да:
•    Помогнат за редуциране на риска от определени диарични заболявания
•    Подпомогнат усвояването на лактозата при хората с нетърпимост към млечните и съдържащите лактоза продукти
•    Подсилят функцията на имунната система

Определен вид пробиотици могат да намалят риска от поява на алергии у децата, да редуцират количеството на хелиобактер пилори в стомаха, да помогнат на пациентите подложени на антибиотична терапия да се справят със страничните ефекти от приеманите от тях медикаменти да предотвратят повторната поява на конкретни чревно-възпалителни състояния, да намалят риска от поява на определен вид ракови заболявания, да понижат концентрацията на причиняващите кариеси микроби в устната кухина и да поддържат доброто здравословно състояние на клинично здравите пациенти.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......