Женско здраве

Вагиналното течение

От

Публикувана:
Последна редакция: 15/09/2019
Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е нещо напълно нормално? В редовете по-долу ще откриете информация за различните видове вагинални течения, която ще ви помогне да разберете дали влагалището ви отделя прекомерно количество секрети или не.

Естествено състояние на вагината
Основната функция на вагината е да осигурява път към матката и останалите вътрешни органи от репродуктивната система. Нормалната киселинност и алкалност на вагината предпазват репродуктивните органи от инфекции. Киселинността на вагината се дължи на конкретни естествени полезни бактерии, които тялото само произвежда. Когато вагината е в добро здравословно състояние тя има способността да се самопречиства и сама да поддържа статуса си като произвежда напълно нормални и характерни за нея секрети. Естественият баланс във влагалището може да бъде нарушен от всеки един фактор, който въздейства на нейното нормално състояние.

Какво представлява нормалното вагинално течение?
На първо място важно е да се знае, че всяка жена до известна степен има вагинално течение. Жлезите във влагалището и шийката на матката произвеждат малко количество течност, която ежедневно изтича от вагината, като по този начин те се освобождават от старите клетки, които изграждат тяхната лигавица. Нормалното влагалищно течение помага за прочистване на влагалището и успоредно с това поддържа неговата естествена влажност и го предпазва от инфекции и вредни, болестотворни бактерии. Нормалното вагинално течение няма неприятен мирис, дори обикновено няма никакъв мирис. Често секретът е прозрачен или млечнобял на цвят и може да бъде забелязан върху бельото под формата на белезникави петънца.

Други фактори, които могат да предизвикат промени във вида и консистенцията на нормалното вагинално течение:
•    Менструалният цикъл
•    Емоционалният стрес
•    Бременността
•    Всеки предписан медикамент или лекарство на свободна продажба, включително хапчетата на хормонална основа
•    Сексуалната възбуда
•    Кърменето
•    Овулацията
•    Диетата

Сред останалите фактори, които могат да нарушат естествения pH баланс във влагалището и да доведат до вагинални инфекции са вагиналните душове, продуктите за интимна хигиена, парфюмираните или ароматизирани сапуни, антибиотиците, бременността, диабет или наличието на друга инфекция.

Как влияе менструацията на вагиналното течение?
Менструалният цикъл оказва значително влияние на типа влагалищно течение, което може да се прояви в рамките на месеца. Вероятността от поява на течение е особено голяма непосредствено преди и по време на месечния цикъл. Това се дължи на вагиналният pH баланс, който обикновено варира в дните преди и по време на менструацията и води до понижаване нивото на киселинност на влагалището няколко дена преди и по време на самия цикъл. Приблизително в средата на цикъла се появява силно течение с бистър цвят, което е нормално. Засилената влажност и бистрото вагинално течение са индикация за настъпващата овулация.

Кои са симптомите на анормалното вагинално течение?
Сред симптомите, които говорят за необичайно вагинално течение и инфекция са:
•    Промяна в цвета, консистенцията и количеството на секрета, който се отделя от влагалището.
•    Постоянно, обилно вагинално течение.
•    Наличие на сърбеж, чувство на дискомфорт или обрив.
•    Парене по време на уриниране.
•    Кървене в дните преди и след менструалния цикъл.
•    Наличие на подобно на извара вагинално течение.
•    Неприятна миризма, придружена от жълтеникаво, зеленикаво или сивкаво-бяло вагинално течение.

Ако имате течение, комбинирано с кой да е от изброените по-горе симптоми, незабавно се консултирайте със своя лекуващ лекар. Той или тя ще ви поставят точна диагноза и ще ви предпишат подходящо за вашето състояние лечение.

Вагиналното течение е нещо толкова често срещано, че е напълно вероятно да получите вагинална инфекция поне веднъж в живота си. Най-често срещаната форма на вагинална инфекция е бактериалната вагиноза. Вагиналните гъбични инфекции също са изключително често явление и могат да се лекуват с медикаменти на свободна продажба. Независимо от това обаче избягвайте сами да си поставяте диагноза. Вместо това потърсете мнението на специалист. Трихомониазата е друг вид вагинална инфекция, която се предава по полов път.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......