Женско здраве

Спорът за тампоните

Представляват ли наистина тампоните заплаха за здравето?
От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Невероятно но факт! Жените използват тампони в продължение на вече хиляди години. Все още обаче няма окончателна присъда за това, доколко безопасни са те.

Представляват ли наистина тампоните заплаха за здравето?

Слухове за тампоните
• Тампоните съдържащи азбест засилват менструалното кървене и по този начин увеличават печалбата на производителя.

• Употребата на тампони от изкуствена коприна е повод за безпокойство.

• Съществува вероятност, причиняващ рак диоксин, който е съставна част от тампоните, да е причина и за възникването на ендометриоза.

• Специалистите са скептично настроени по отношение на процеса на избелване през който преминават суровините, използвани в производството на тампоните.

Има данни за това, че изкуствената коприна, от която се изработват тампоните може да причини т.нар. синдром на токсичния шок, а с това и прекомерна сухота на влагалището и/ или появата на ранички по повърхността на неговата лигавица.

Има ли някаква истина в тези твърдения?
• Азбестът не е, и никога не е бил асоцииран с фибрите, които се използват в производството на тампони. Обикновено компаниите, които произвеждат тампони са обект на строг контрол, с цел да се гарантира следването на производствените стандарти.

• Възможно е тампоните, които се продават на пазара, да съдържат памук, изкуствена коприна или комбинация от двата вида материал. Избелващият процес, който се използва за пречистване на дървесинната каша и за извличане на целулозните фибри, от които се произвежда изкуствената коприна, е обект на строг контрол.

• Целулозата, използвана за производството на тампони преминава през обработка, при която не се употребява хлор. Голяма част от твърденията за рисковете свързани с диоксина са базирани именно на хлорното пречистване на суровините, при което е възможно да се получат вторични диоксинови продукти.

• Тествани за наличието на диоксин продуктите на големите компании показват липса на такъв или едва доловими количества. В минимално количество диоксинът е безвреден.

• Синдромът на токсичния шок е изключително рядко явление. Според специалистите наистина съществува пряка зависимост между употребата на тампони и синдрома на токсичния шок, без обаче характера на тази връзка да е ясно установена.

• Тампоните с високи абсорбционни свойства вероятно имат връзка с увеличения риск от поява на синдрома на токсичния шок. Жените, които използват такъв тип тампони могат да получат оплаквания от вагинална сухота и поява на ранички по лигавицата на влагалището.

Изборът на подходящ вид тампони може да помогне за избягване на риска от поява на синдрома на токсичния шок и вагинален дискомфорт. Тампоните, произвеждани от различните компании са с унифициран размер и се делят на няколко основни вида: нормални, супер, супер плюс или юношески, според тяхната абсорбираща способност.

Задължително условие за продаваните в търговските мрежи тампони е тяхната опаковка да носи информация за начина на употреба с цел да се редуцира риска от поява на синдрома на токсичния шок. В случай че дори при правилна употреба получите конкретни оплаквания, потърсете помощ от своя лекуващ лекар.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......