Женско здраве

Тревожно разстройство

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/01/2019
Какво представлява тревожното разстройство?
Тревожното разстройство или безпокойството като форма на заболяване представлява прекомерна или неконтролируема реакция към стреса, която оставя у вас чувство на страх и несигурност. То може да ви парализира и да ви въвлече в пълно бездействие или изолация. Безпокойството не е просто въпрос на нерви. Физически безпокойството се изразява в серия от реакции, сред които:
- Високо кръвно налягане
- Главоболие
- Сърцебиене
- Учестено дишане
- Напрежение в мускулите
- Намалено кръвообращение в чревния тракт често придружено от гадене или диария

Без лечение безпокойството може значително да разстрои начина ви на живот, тъй като симптомите, които се асоциират с него обикновено се влошават прогресивно. Измъчвани от пристъпи на паника, страхове, кошмари и безброй други симптоми с ужасяващо физическо проявление, хората страдащи от тревожно разстройство, разчитат на специализирана медицинска помощ за да се справят с това състояние.
Обикновено тяхната работоспособност, семейство и социален живот са нарушени, често те се затварят и изолират в собствените си домове. Голяма част от хората, които страдат от този тип заболяване са податливи на депресия и се пристрастяват към алкохол и наркотични вещества.

За щастие лечението на тревожното разстройство като заболяване е изключително ефективно. Ранното диагностициране на болестта, може да помогне и за бързото възстановяване на пациента. Така се избягва евентуалното влошаване на симптомите и прогресирането им до степен на силна депресия. Поради липсата на разбиране и информация за този вид заболяване, едва 1/3 от всички тези, които страдат от него, получават адекватно лечение.

Видове тревожно разстройство
Генерализирано тревожно разстройство. Този вид заболяване се характеризира с дълъг период на почти постоянно напрежение или безпокойство, което не е свързано с конкретно събитие. Ако страдате от генерализирано тревожно разстройство, вие знаете, че усещанията ви са нереалистични, но не можете да ги контролирате. Безпокойството, което придружава генерализираното тревожно разстройство не е толкова специфично и натрапчиво, колкото мислите, които имат пациентите, страдащи от обсесивно компулсивно разстройство. Повече от половината от хората с генерализирано тревожно разстройство, страдат и от друг вид тревожно разстройство или дори депресия.

Паническа атака. Докато генерализираното тревожно разстройство е дълготрайно заболяване, паническата атака се развива внезапно и достига връхната си точка в рамките на не повече от 10 минути. Този тип заболяване се появява без предупреждение и без връзка с конкретно събитие. Думата тревога произлиза от гръцката дума “angere”, която означава задавяне, задушаване. Голяма част от жените, страдащи от паническа атака получават физическото усещане за стягане в областта на гърлото, което буквално спира дъха им. Това усещане понякога подсилва чувството на тревога и безпокойство.

Паническо разстройство. Състоянието се характеризира с многократната поява на паническа атака. Най-често засяга жените на възраст до 24 години. Хората страдащи от паническо разстройство понякога изпадат и в депресия. Приблизително 30% от тях се пристрастяват към алкохола, а 17% към наркотици като кокаин и марихуана. Почти 1/3 от хората с паническо разстройство развиват и агорафобия, страх от попадане на място или в ситуация, от която не биха могли да излязат без чужда помощ, в случай че получат пристъп на паника. Затова те често избягват да напускат дома си.

Фобия. Фобиите са ирационален начин на мислене и се характеризират с непреодолим страх, който кара хората да избягват обикновени на пръв поглед предмети или ситуации. Фобиите варират по степен на проявление. Повечето хора, които страда от фобии, осъзнават нелогичността на страха си. Видове често срещани фобии:
- Специфични фобии. Те включват страх от животни, височина (акрофобия), пътуване със самолет (птеригофобия), вода затворени пространства (клаустрофобия), мостове и др.
- Социални фобии, още известни като социално тревожно разстройство, се дължат на страх от смущение, критика или унижение при социални контакти. Често социалната фобия е придружена и от депресия и може да доведе до злоупотреба с алкохол или наркотици. Социалната фобия е разпространена еднакво както сред мъжете, така и сред жените. Заболяването обикновено започва в ранно детство или късно юношество.
- Агорафобията се дължи на страх от проявата на паническа атака на публично място. Този страх е толкова интензивен, че може да принуди страдащите от това състояние да избягват обществени места като паркове, кафенета и др. Приблизително 1/3 от хората с паническо разстройство развиват и агорафобия или страх от отворени пространства. Терминът агорафобия произлиза от гръцката дума “agora”, която означава пазар.

Обсесивно компулсивното разстройство. То се характеризира с повтарящи се, упорити и натрапчиви мисли, образи и хрумвания, които причиняват общо безпокойство. Тези мисловни образи и идеи се наричат фикс идеи. Пациентът с това заболяване се стреми да контролира тези свои фикс идеи или да попречи на страховете си да се реализират като извършва повтарящи се поведенчески движения и действия, наречени компулсии.
Често компулсиите се изпълняват в строго определен, обикновено времепоглъщащ ред. Въпреки че възрастните с това заболяване знаят, че тези ритуали са прекалени, те не могат да ги контролират, макар че полагат неимоверни усилия да игнорират или потиснат мислите и действията, които ги провокират. Честото измиване на ръцете, преподреждането на вещите, повторната проверка на предмети в къщата или съвсем тихото повтаряне на думи или числа са все примери за компулсии. Повече от половината от хората, които страдат от обсесивно компулсивното разстройство, имат натрапчиви мисли, без ритуално поведение. Приблизително 1/3 от възрастните със заболяването изпитват симптомите му още в ранно детство. Обсесивно компулсивното разстройство е разпространена еднакво както сред мъжете, така и сред жените.
Обсесивно компулсивното разстройство не трябва да се бърка с обсесивно компулсивната индивидуалност, състояние което се характеризира с определени стремежи на индивида, като това да бъде професионалист, изключително добросъвестен, морален и подчинен на закона и реда.

Пост-травматичен стрес. Дължи се на силно травмиращо преживяване или събитие. Такова може да бъде изнасилването, сексуалния тормоз, участието във сражение или конкретен военновременен инцидент, преживените природни бедствия, все събития, свързани с прекомерен страх, чувство за безпомощност или ужас. Сексуалното насилие е най-честия причинител на пост-травматичен стрес 65% от мъжете и 45.9% от жените, жертви на сексуално насилие развиват този синдром.

Възможни причини за тревожните разстройства
Въпреки че тревогата е нормална човешка реакция към стреса, изследователите в тази област нямат отговор на въпроса, защо някои хора реагират толкова бурно на ежедневните събития и ситуации, които ги сполетяват. Причини за поява на тревожно разстройство:
- Биологична предразположеност към тревога и безпокойство. Тя включва изострена чувствителност към ефекта от адреналина, който се освобождава в резултат на излагане на стрес и тревога, както и липса на баланс в количеството на определени субстанции, наречени невротрансмитери (химикали, които осъществяват предаването на информация в мозъка).
- Генетични фактори. Между 20 и 25% от хората с близки в семейството, които страдат от паническо разстройство, също проявяват признаците и симптомите на това заболяване. От пациенти, страдащи от тревожно разстройство, изразяващо се под формата на безпокойство, гняв, враждебност, импулсивност, песимизъм и депресия е изолиран ген, който произвежда ограничено количество протеин. Този протеин е отговорен за преноса на серотонин, важен невротрансмитер, който поддържа положителните емоции.
- Семейна среда. Понякога излагането на стресови и дестабилизиращи фактори в ранна детска възраст е причината за появата на страх и фобии на по-късен етап от живота.
- Различните заболявания и лекарствени средства също могат да причинят симптоми на тревожно разстройство.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......