Женско здраве

Депресия

От

Публикувана:
Последна редакция: 26/06/2019
Всичко за депресията
Чувството на тъга може да бъде нормално, уместно и дори необходимо, когато преживявате трудност или загуба на близък за вас човек. Понякога периодично изпитвате тъга, без видима причина или първоначален сигнал. Това е нормално и обичайно. Когато чувството се засили и задълбочи или дори наруши естествения ви ритъм на живот, може би трябва да се замислите дали не страдате от депресивно заболяване. Степента на проявление, продължителността и наличието на други симптоми са все фактори, които различават обикновената тъга от депресивното заболяване.
Депресията може да се прояви при всеки и във всяка възраст, независимо от расата и пола. Приблизително 2/3 от всички засегнати от заболяването са жени. Първите симптоми на депресия при жените се появяват между 20-те и 30-те години от живота им. Ако някога сте изпадали в депресия, съществува 50% шанс в бъдеще отново да преживеете това.
Депресията при жените е резултат от сложна комбинация от физиологични, социални, природни, културни и хормонални фактори.
Депресията засяга едновременно тялото и психиката. Когато сте депресирани изпитвате безпомощност, безнадеждност или отчаяние. Губите интерес към любимите си занимания, страдате от липса на апетит, слабеете и не спите спокойно, не можете да се концентрирате, често мислите за самоубийство и смърт.
Депресията често се проявява едновременно с конкретно хронично заболяване, например диабет или сърдечен удар. Изследванията сочат, че от своя страна депресията може да предизвика остеопороза. Депресията може да бъде следствие от състояние, което причинява непоносима болка. Ако не се лекува, депресията води до усложнения, понякога дори до смърт.
Добрата новина е, че депресията е лечима болест. Въпреки това обаче едва една от всеки пет жени с депресия получават адекватно лечение. Една от причините за това е липсата на информация относно това къде и от кого може да се потърси помощ. Голяма част от пациентите не възприемат депресията като реално медицинско състояние, което трябва да се лекува. Все още съществува социална бариера, която пречи за ефективното лечение на този вид душевни заболявания. Депресията е животозастрашаваща болест и всеки, който страда от симптомите й има право на лечение.

Видове депресия
Депресията се класифицира като умствено и физическо неразположение или променливо настроение. Основните видове депресия са:

Тежка депресия
. Този вид депресия се характеризира с комбинация от симптоми, които въздействат неблагоприятно на ежедневните активности (работа, режим на сън и хранене, загуба на интерес към всички занимания които носят удоволствие). Промяната в настроението може да продължи за период от две и повече седмици.

Дистимия. Това е форма на хронична депресия, която се проявява с липса на енергия, общ негативизъм, чувство на неудовлетворение и безнадеждност. Човек, който страда от дистимия може изживее симптомите на общата депресия, които са по-слабо изразени, но обикновено много по-продължителни. Понякога жените с дистимия страдат и от пристъпи на обща депресия. Състоянието е известно като двойна депресия.

Следродилна депресия. Симптомите на заболяването се проявяват през първите няколко дни или седмици след раждането и са временни. При някои жени тези симптоми протичат изключително тежко и продължават дълго. Обикновено състоянието започва от 3 дни до 6 седмици след раждането, но може да се появи във всеки един момент през първата година. Приблизително 8-15% от жените страдат от следродилна депресия през първите 3 месеца след раждането. Ако преди сте имали депресивно заболяване, рискът да развиете следродилна депресия е изключително висок. Този вид депресия може да наруши способността ви да се грижите както за себе си, така и за детето си.

Предменструален дисфоричен синдром. Това е форма на депресия, която протича изключително тежко, с общо раздразнение и напрежение, които започват от 7 до 14 дена преди началото на месечния цикъл. Засяга приблизително 2-10% от жените в детеродна възраст. Въпреки че този вид депресивно състояние има много сходни черти с предменструалния синдром, между тях съществува огромна разлика. При диагностициране на предменструален дисфоричен синдром фокусът пада върху симптомите, които влияят на настроението, а не върху физически проявяващите се признаци, които по-скоро говорят за наличие на предменструален синдром.

Сезонна депресия. Състоянието често се среща и под името зимна депресия и е форма на депресия, която засяга 10-20% от хората. Жените на възраст 20, 30 и 40 години са особено податливи на този вид депресия. Основен фактор за появата на този вид заболяване е по-малкото количество слънчева светлина през зимните месеци. Според експертите мозъкът реагира на липсата на достатъчно светлина и задейства депресивното състояние, което в случая е епизодично и отминава с края на зимния сезон. Хората, които страдат от сезонна депресия са изложени на риск от биполярен синдром – друга форма на депресия.

Биполярен синдром. Тази форма на депресия понякога се нарича и маниакална депресия. Тя се характеризира с периоди на засилена еуфория и отчаяние, с комбинация от различни настроения помежду им, включително периоди на нормално настроение. По време на депресивната фаза, пациентът може да прояви един или всички симптоми на депресивното състояние. Симптомите по време на маниакалната фаза включват прекомерна нужда от сън, приказливост, изключителна активност, например сексуална активност, енергичност. Понякога по време на маниакален пристъп пациентът е изключително раздразнителен. Жените страдащи от биполярен синдром имат повече пристъпи на депресия, отколкото на мания.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......