Женско здраве

Здраве за кожата

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Какво представлява кожата
Кожата е естествена защита на тялото срещу различните видове заболявания и инфекции. Освен това тя предпазва вътрешните органи от нежелани травми.
В действителност кожата е най-големия орган на човешкото тяло. Кожата регулира телесната температура и възпрепятства нежеланата загуба на телесни течности. Също така тя помага и за отстраняване на излишното количество вода и сол от организма.
Кожните заболявания могат да засегнат всички, от най-младите, до най-възрастните, мъжете и жените.
Акнето, псориазиса и екземата са само няколко примера за често срещани кожни заболявания. Добрата новина е, че съществуват редица лесни за приложение начини за поддържане на кожата в добро здравословното състояние.
Ако мислите, че страдате от конкретно кожно заболяване, или искате да научите как най-добре да се грижите за кожата си, консултирайте се с дерматолог. Понякога кожните проблеми са трудни за диагностициране, защото голяма част от тях се проявяват със сходни симптоми. Правилната преценка е предпоставка за ефективното лечение на заболяването.

Структура на кожата
За да знаете как да поддържате кожата си здрава, трябва да сте запознати с нейното устройство.
Кожата е съставена от два слоя: епидермис (най-външният слой на кожата, който е дебел колкото лист хартия) и дермис (средният слой на кожата). Дебелината на дермиса варира в зависимост от местоположението му. Например, дермисът на очния клепач е изключително тънък, а дермисът на гърба – около 1.25 см.

Епидермис
Епидермисът е изграден от четири слоя: рогов слой, зърнест слой, люспест слой зародишен слой.
Роговият слой или най-външният слой на епидермиса, е този слой на кожата, който може да бъде видян и почувстван. Изграден е от кератин – мастен водонепромокаем слой, и от плоски рогови клетки. Този слой служи като преграда, която предпазва тялото от заобикалящата го среда.
Зърнестият слой съдържа няколко реда от клетки, които синтезират протеини и мазнини за нуждите на роговия слой.
Люспестият слой също произвежда кератин за роговия слой и служи за транспортиране на вода При протриване на кожата, в този слой се образуват пришки и мехури.
Зародишният слой е най-ниско разположеният слой на епидермиса. Това е мястото, където клетките на кожата се възпроизвеждат и дават началото на по-повърхностните слоеве на епидермиса. Най-често срещаната форма на кожен рак е карциномата, която възниква именно в този клетъчен слой от епидермиса.
Меланоцитите, които произвеждат меланин, или кожен пигмент, също са разположени в този слой. Меланомата е друг вид рак на кожата, който произлиза именно от тези, произвеждащи пигмент клетки. На кожните клетки им трябва около месец, за да се придвижат от зародишния слой към роговия слой. Веднъж достигнали най-външния слой на кожата, те излизат на повърхността му и се лющят. Всеки ден епидермисът губи един или два слоя клетки.

Дермис
Дермисът е по-дълбоко разположеният слой на кожата. Той е съставен от комбинация от кръвоносни съдове, нервни окончания, космени фоликуки и мастни жлези. Освен това дермисът съдържа и протеините колаген и еластин, които осигуряват стегнатостта и еластичността на кожата. Слънчевите лъчи могат да разрушат тези протеини в следствие на което кожата се набръчква и отпуска.
Подкожният слой, или субкутис, е слой мастна тъкан, който подхранва дермиса и горния слой на кожата. Освен това той запазва телесната температура и предпазва вътрешните органи от травми. Кръвоносните съдове, нервните окончания, потните жлези и космените фоликули достигат до мастния слой (хиподермис).

Грижете се за кожата си – ограничете престоя си на открито
Кожата на лицето при жените е в най-добро състояние през първите 20 години от живота им. С възрастта тя става все по-тънка и суха. Изтъняването на кожата на лицето е резултат от разпадането на колагенните фибри и еластена. Постепенно кожата губи еластичността си и става все по-деликатна и суха. С помощта на конкретни промени в начина на хранене и стила на живот можете да запазите кожата си здрава и млада за по-дълго време.
Слънцето е причинител на приблизително 80% от промените, свързани със стареенето на кожата, затова е изключително важно да я пазите от него, с помощта на съществуващите за целта защитни средства. Прекомерното излагане на слънце води до преждевременно набръчкване и изсушаване на кожата. Неравномерната кожна пигментация и появата на тъмни петна са само някои от последиците от продължителния престой на пряка слънчева светлина.
Мелазмата, която най-често се асоциира с бременността, се стимулира от слънчевите лъчи и предизвиква появата на големи кафяви петна по челото и бузите.
Най-сериозната последица от излагането на пряка слънчева светлина е ракът на кожата. Кожата е най-уязвима на увреждане през първите 18 години от живота. Ракът на кожата се развива изключително бавно, понякога в продължение на 20 години.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......