Женско здраве

Девет грешки при премахване на излишните килограми

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Ако следвате конкретна фитнес или диетична програма, значи знаете колко е трудно да бъдете постоянни в усилията си. В действителност голяма част от хората, които имат желание да редуцират теглото си до здравословни за тях граници, преустановяват програмата си едва няколко сеанса след нейното начало. Защо това е така? Ако ги запитате, те ще ви засипят с цял тон оправдания за действията си.

Независимо от факта, че всички ние като хора често се отдаваме на мързелуване и предпочитаме изкушенията за сметка на здравословното си състояние, съществуват редица фактори, за които трябва да сме на щрек и които могат да ни помогнат да останем в правия път.

Ето и деветте грешки, които хората, решили да редуцират теглото си, допускат най-често. Не бъдете едни от тях...

1. Неуспешно предварително планиране
Ако не успеете да планирате своята програма, значи планирате да се провалите. Ако нямате предварително поставени цели когато отивате във фитнес залата, със сигурност сте обречени на провал. Как ще разберете, че сте постигнали целите си ако поне нямате бегла представа какви са те? Можете да се допитате за съвет до специалист, който ще определи подходящото за вашата възраст и ръст тегло. Така вече ще знаете какви са килограмите, към които трябва да се стремите.

2. Поддаване на различни странични изкушения
Телевизията и всички останали по-интересни неща лесно могат да ви разсеят от поставените вече цели, затова е важно да определите точен час за посещение на фитнес залата. В случай, че нещо непредвидено изскочи в последния момент, но имате добре планиран график, винаги можете да оставите фитнеса за малко по-късно, стига да съумеете да спазите собственото си обещание.

3. Прекалено малко физическо натоварване
Някои хора смятат, че след като са вдигнали гирите няколко последователни пъти, то  те са приключили за деня. В действителност ви е нужно много повече от това. Отделете малко време, за да обмислите добре своята фитнес програма. Съчетайте упражнения, които са полезни, здравословни и в крайна сметка ползотворни за вас. Ако се наложи, за целта потърсете помощ и от фитнес инструктор, който би могъл да планира оптималната за вас и вашите възможности и нужди фитнес програма.

4. Прекомерно физическо натоварване
Вашето тяло се нуждае от определено време, за да изгори мазнините и изгради мускулите между отделните фитнес сесии. Тренировките в почивните дни по-скоро ще доведат до допълнителна умора, без да донесат каквито и да било ползи за вас.

5. Сравняване с другите
Винаги има някой, който е по-умен, по-богат или по-слаб от вас. Не забравяйте обаче, че всеки човек има своя собствена, уникална генетична структура, която оказва влияние на това как той или тя качва или сваля килограми или реагира на физическото натоварване. Затова, да се сравнявате с околните е напълно безсмислено.

6. Еднообразна фитнес програма
Еднообразните упражнения, практикувани в една и съща последователност са не само скучни, но и намаляват мотивацията. Опитайте се да промените реда, в който изпълнявате фитнес програмата си и от време на време въвеждайте нови упражнения. Вложете своята фантазия и модифицирайте упражненията, за да направите фитнес програмата си по-интересна.

7. Неуспех за запазване на постигнатите резултати
Ако след фитнес имате навик да ходите на бар, тогава знайте, че с лека ръка омаловажавате вече постигнатото от вас. Не забравяйте, че алкохолът съдържа голямо количество калории, които чрез метаболизма бързо се превръщат в мазнини.

8. Неправилно хранене
Опитайте се да избягвате закуските, предлагани в ресторантите и заведенията за бързо хранене. Не забравяйте и за вредното влияние на газираните напитки. От друга страна пък не измъчвайте тялото си, подлагайки го на ненужно гладуване. И двете крайности не са особено полезни и здравословни за вашия организъм. Опитайте се да балансирате, като осигурите на тялото си полезните хранителни вещества от които то се нуждае.

9. Търсене на магическото решение
Необходимо е известно усилие, за да свалите излишните килограми. Фитнесът не трябва да бъде еднократно изживяване. Не съществува магическо решение, което да ви помогне да се отървете от свръх теглото. Важно е да съумеете да вложите достатъчно време, търпение и усилие за постигане на крайната цел, а именно пропорционално тяло и тегло, отговарящо на вашата възраст и височина. Насладете се на своята фитнес програма и спрете да търсите незабавно магическо решение на проблема някъде другаде. Такова просто не съществува.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......