Женско здраве

Кой бутоличен токсин е безопасен?

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Практиката на инжектиране на бутолични токсини в областта на лицето с цел подмладяване може да окаже и негативно влияние. През ноември 2004 г., четири съмнителни случая на ботулизъм свързани с козметични бутолични токсин съдържащи инжекции са били докладвани на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Случаите са в резултат от инжектиране на пациенти с нелицензирани формата на токсини, токсичността на който според проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация е почти 3000 пъти над смъртоносната за човек доза. Пациентите  са показали класически признаци на заболяване, като например постепенна слабост, липса на контрол на лицевите мускули, проблеми с преглъщането и дишането. Ако не се предприемат мерки на време, ботуличния разтвор може да доведе до дихателна недостатъчност и смърт.

Ботулизъма е потенциално смъртоносна болест, независимо от механизма на дейстие. Подозрителните случай на ботулизъм трябва да бъдат докладвани незабавно на местните здравни власти за улесняване на бързото оказване на помощ и интоксикация на потърпевшите, както и предотвратяването на нови случаи на потърпевши.

Авторите на това проучване категорични заявяват че трябва да бъдете много внимателни и да се подлагате на инжектиране на бутолични токсини само в лицензирани болнични заведения. На пазара на козметичните препарати има 2 лицензиран бутолични токсина - Botox (тип А) и Myobloc / Neurobloc (тип Б) - за козметични и терапевтични цели. Задълбоченото проучване показва, че четиримата пациенти са били инжектирани с бутолични токсини тип А, силно концентриран токсин, специално изработен за лабораторни изследвания.

Лекарите и пациентите трябва да бъдат информирани за опасностите, свързани с нелегитимно използване на нелицензирани бутолични токсични продукти. Само лицензираните продукти трябва да бъдат използвани и прилагани за хора.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......