Женско здраве

Сексуалния живот не свършва с менопаузата

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Жените са в състояние да изпитат драматична загуба на сексуалната функция, като последица от менопаузата. Едно проучване на австралийския университет изследва, какво се случва със сексуалната функция на жената по време на менопаузата, също и идентифицира факторите, които способстват за защита срещу тази сексуална дисфункция.

Изследването се фокусира върху група жени, които са били наблюдавани в продължение на 10 години.

Това е първото проучване по света, което изследва базирана група от жени, в продължение на повече от десет години и регистрира симптомите на менопаузата, както и физическите измервания, които включват кръвни проби, отчитане нивата на хормоните, костната плътност и дебелината на кожата.

Проучването също включва сексуален въпросник. Това позволява да се измерват промените в сексуалната финкция на жените и да се асоциират с промените в нивата на хормоните.

Проучването установява, че жените в менопауза преминават през преходен спа в сексуалния интерес, намаляване на възбудата и по-честата сексуална активност, както и увеличаването на вагиналната сухота и болките по време на полови сношения.

Тези драматични промени са свързани със спа в нивата на хормона естрадиол. Други хормони, включително мъжките хормони тестостерон и андроген, също са проучени, но само естрадиола произвеждан от яйчниците може да бъде свързан с това влошаване на сексуалното функциониране.

Различните фактори влияят върху сексуалната реакция. Отношението на партньора също има голям ефект, като се имат предвид преобладаващите хормонални промени.

Фактори като нивоото на сексуална отзивчивост преди менопаузата, промени в партньорския статут (например спечелване или загуба на партньор) и чувствата между  партньорите може да заместят хормоналните ефекти. Те най-вероятно ще бъдат забелязани от жените в дългосрочен план и стабилни отношения.

Много от жените в проучването имат качествени промени в сексуалната функция. Те казват, че отношенията с техния партньор са се променили към по-добри.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......