Женско здраве

Има ли връзка промяната на настроението с менопаузата?

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Броят на жените в период на менопауза е значителен, търсенето на по-ефективно лечение на симптоми като промени в настроението също се очаква да се увеличи. Поради този факт психиатри са провели големи проучвания върху нарушението на настроението и менопаузата сред група от жени, които имали симптоми на менопауза.

Изучаването на поведенческите въздействие на менопаузата и промяната на настроение са една интересна област. Изследване проведено в Англия се фокусира върху жените, които попадат в една от следните категории: физически здрави жени в менопауза, жени, които са клинично депресирани от менопаузата и жени, които вече не са депресирани, но в момента приемат анти-депресанти.

Целта е да се разбере връзката между ума и женския хормон естроген. Женските хормони могат да предпазят жените от стреса. Загубата на естроген може да причини повишена уязвимост към стресиращи събития, които обикновено се случват по време на менопаузата, включително и промени в трудовата заетост, брак, и децата напускащи дома.

Менопаузата се проявява посредством много симптоми, като например промени в настроението, депресия, безсъние и горещи тръпки.

За много от тези симптоми има изпитани методи на лечение. Изследването на менопаузата е сравнително ново. То привлича все по-голямо внимание, защото все повече и повече жени достигат този перод и имат по-голям интерес към здравните проблеми свързани с него.

Менопауза е ключов момент в живота на една жена често причиняващ психически и физически стрес Предишни изследвания показват, че естрогена регулира мозъчната дейност, както и че загубата на естроген може да влияние на настроението и поведението. Приблизително 85% от жените имат някаква реакция на загубата на естроген и 15% от тях са с по-тежки симптоми.

В момента учени провеждат изследвания как намаленото приемането на триптофан влияе върху менопаузата при жените. Триптофана е аминокиселина, която е предшественик на серотонина. Установено е че се съдържа най-вече в млечните храни и домашното птиче месо. Храните с ниско съдържание включват плодове и зеленчуци като ябълки, маруля и домати. Изследвания включващи животни показват, че ако те са лишени от серотонин, могат да се адаптират по-лошо в стресиращи ситуации. Същото важи и при хората.

Има интерес в намирането на начина по който влияят хормоналните промени на настроението, дали замяната на естроген ще помогне на жените, които са силно депресивани.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......