Женско здраве

Недостатъчния сън ускорява клетъчното стареене

От

Публикувана:
Последна редакция: 16/07/2018
Изследователите в Университета на Пенсилвания по медицина в САЩ показават, че недостатъчния сън при хора в напреднала възраст, които обикновено страдат от нарушения на съня може да обостри вече увредената защитна реакция на протеина, която причинява стареенето на клетките. Това е свързано с много болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Неразгърнатия протеин (UPR) е част от системата за контрол на качеството на белтъчната синтеза на клетъчното отделение, където са произвеждат някои протеини В това изследване учените установили, че UPR се активира при десет седмичните на възраст опитни мишки които не получават достатъчно сън, така че той не се натрупва в мозъчната кора. Въпреки това, при дтуга група от мишки на възраст от две седмици, UPR не успява да изпълни функцията си и се спира от едноплазмата.

Крайните резултати показват че старите мишки имаат повече от протеиниа, които причинява клетъчна смърт отколкото младите мишки. Това показва че някои процеси се разстроени в мозъците на старите мишки които са лишени от сън, и като цяло резултатът е по-нататъшно натрупване на лош протеин.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......