Женско здраве

Облагите на витамин С

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Витамин С е водоразтворим витамин. Витамин С (аскорбинова киселина) помага на организма при производството на колаген, основен компонент на съединителната тъкан. Витамин С също е важен в заздравяване на раните като природен антихистамин в борбата срещу вируси, както и при формиране на жлъчния секрет в черния дроб. Колагена е важен структурен елемент в стените на кръвоносните съдове, венците и костите. Витамин С действа и като антиоксидант, също и при събирането на потенциално вредните молекули наречени свободни радикали. Витамин С може да помогне за намаляване на някои от усложненията свързани с диабет Той неутрализира свободните радикали, докато телмисартена стимулира естественото изнасяне на молекулите от клетките. Витамин С е най-често известен при подпомагането на функцията на имунната система. Поддържането на здравословни нива на витамин С по време на студен сезон е полезно, когато имунната система обикновенно е отслабена. Известно е и че депресията и стрес също водят до намаляването на витамин С в организма.

Витамин С се набавя от много видове плодове и зеленчуци В хранителните добавки той обикновено се добавя във формата на калций, аксикарбинова киселина, натрий, или комбинация от тези форми. Витамин С поддържа венците здрави. Хората с липса на витамин С често развиват черни, подути венци, което не е здрвословно. Най-добрите източници на витамин С са плодовете и зеленчуците. Цитрусовите плодове са най-известните източници на витамин С, но той може да бъде открит и в зеленчуци като червената капия и цветното зеле. Тези които приемат аналгетици, антикоагуланти, антидепресанти, орални контрацептиви изискват допълнителна доза витамин С, тъй като тези лекарства намалява нивата му в организма. Хората които живеят в замърсени райони и втора ръка пушачи, както и основните пушачи страдат от намаляване на нивата на витамин С в организма.

10 факта за този витамин:
1. Витамин С помага за производството на колаген, протеин, необходими за развиване и поддържане на здрави зъби.
2. Витамин С може да помогне за намаляване на някои от усложненията свързани с диабет.
3. Витамин С подпомага функцията на имунната система.
4. Витамин С е водно-разтворим витамин, иначе известен като аскорбинова киселина.
5. Витамин С е антиоксидант и може да защити организма Ви от свободните радикали, които могат да предизвикат сърдечни заболявания и рак.
6. Витамин С е отговорен за производството на колаген. Колагена присъства във вашите мускули и кости.
7. Витамин С помага на вашата имунна система.
8. Витамин С е добър за защита на вашето тяло.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......