Женско здраве

Хипоалергенната козметика

По-добра ли е хипоалергенната козметика и какво на практика означава "хипоалергенна"
От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Когато търсите да закупите козметика, често се натъквате на продукти с етикет “хипоалергенни”. Това означава, че продуктите не причиняват алергични реакции и са щадящи, дори напълно безопасни за кожата ви. Независимо от това уточнение обаче, трябва да бъдете наясно, че не съществува пълна гаранция, нито доказателство за качеството на избрания от вас козметичен продукт, и здравето на вашата кожа е изцяло в ръцете на производителя, поставил този знак върху кутията на предлаганата от него стока.

Козметичните продукти могат да бъдат обозначени като хипоалергенни само ако е доказано че са такива, чрез провеждане на тестове и изследвания за установяване на степента на реакция на човешката кожа към тях. Отговорност за провеждането на тези тестове носят производителите на козметика. Тъй като в момента не съществува закон, който да ги задължава да тестват своите продукти, производителите имат пълната свобода да ги обозначават като хиполаергични, както и когато пожелаят.
Днес различните марки козметични продукти споделят едно общо нещо, а именно компонентите, от които са направени. За голяма част от тях липсва научно доказателство относно това дали причиняват или не неприятни странични ефекти.

Изводът е, че терминът хипоалергичен е лишен от почти всякакъв смисъл и се използва предимно като инструмент за реклама и продажба на козметичните продукти. Важно е да помните, че е почти невъзможно да получите каквато и да е гаранция, че избраният от вас козметичен продукт няма да предизвика нежелана алергична реакция. Тъй като по закон производителите са длъжни да осигурят информация за съставките, от които са приготвени техните продукти, желателно е преди закупуване да се запознаете с тях, за да се уверите че сред тях няма такава, към която сте алергични.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......