Женско здраве

Женското здраве

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018

Жените и мъжете споделят много общи заболявания, но в крайна сметка жените имат свои собствени здравословни проблеми, които заслужават специално внимание. Днес женското здраве се разглежда като самостоятелна област на здравеопазването. Това е така защото по този начин:

- Информацията по въпросите за женското здраве е лесно достъпна.

- Вниманието се фокусира изцяло върху теми, които са от изключително значение за жените.

 

От историческа гледна точка, животът е изключително тежък и труден за голяма част от жените. Освен множеството опасности и болести, с които трябва да се справят, жените изпълняват и функцията на домакини и майки. Заради ниската продължителност на живот в миналото, голяма част от жените дори не доживяват до периода на менопауза или старост.

През 1900 година средната продължителност на живот при жените е 50 години. Днес тя е средно 82 години и продължава да се увеличава. Жените не само живеят по-дълго, но се радват и на по-добро качество на живот. За да бъде възможно това обаче те трябва да се грижат добре за себе си. Важно е също мъжете да разберат тази потребност на жените и да ги подкрепят в усилията им да постигнат по-добро физическо и психическо здраве.

Гинекологията е основен клон на науката, свързана с женското здраве. Терминът гинекология се състои от думите gyneco”, която означава жена иlogic, която означава познание. С други думи смисълът на думата гинекология е познание за жената.

 

Изключително важно е всяка жена да има достъп до здравни публикации, предлагащи информация за широк спектър от теми, които касаят всяка част от тялото женското тяло:

Общо здраве

Анатомия на женското тяло

Полова система при жената

Женски хормони

Заболявания характерни за жените

Ракът при жените

Козметични съвети и процедури за жените

Менструация

Сексуалност

Плодовитост, контрол над раждаемостта и безплодие

Бременност

Майчинство

Менопауза

Общо здраве
Днес жените имат достъп до информация, която им осигурява съвети относно хранителните разстройства, стреса, алкохолизма, различните видове зависимости, депресията, правилното хранене, полезните упражнения и много други. Например, важно е за една жена да поддържа подходящо телесно тегло. Ако обиколката на ханша на една жена е повече от 89 см, то тя е предразположена към сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет Приемането на полезна храна в умерено количество, елиминирането на извънредните хранения и закуски и редовното физическо натоварване са изключителен начин за контрол над телесното тегло и редуциране на риска от множество сърдечни заболявания. Тютюнопушенето е вредно за здравето не само на жените, но и на всички хора. За съжаление днес жените пушат повече от всякога, въпреки публичната слава на цигарите като причинител на различни белодробни и сърдечни заболявания. Прекомерната употреба на алкохол също е вредна. Въпреки че в сравнение с мъжете, жените започват да пият на по-късен етап от живота, и независимо от факта, че пият по-малко, те също могат да развият заболявания като цироза на черния дроб и хепатит. Също така, жените трябва да знаят, че те усвояват определен вид медикаменти по-различно от мъжете. В зависимост от лекарството, усвояването му от женския организъм може да протече по-бавно или по-бързо. Следователно, важно е жените да са добре информирани относно видовете и правилното дозиране на приеманите от тях медикаменти.

Козметични съвети и процедури за жените

За голяма част от жените думата козметичен има смисъла на грим за външно приложение, например червило, сенки и руж. Освен всичко това думата козметичен може да означава и медицинска процедура за корекция на родилен или придобит впоследствие дефект в името на красивия и естетичен външен вид. Разнообразието от козметични процедури, както и броят на жените, които се подлагат на тях се увеличават с всяка изминала година. Днес този вид процедури се прилагат на почти всяка част от тялото. С тяхна помощ може да се подобри структурата и цвета на кожата, да се изгладят бръчките, да се отстранят нежеланите белези, бенки и окосмяване, да се присади коса, да се редуцира целулита. Милиони жени се подлагат и на процедура за увеличаване или редуциране на гръдната обиколка. Тъй като по своята същност козметичните процедури са медицински процедури, важно е жените, които имат желание да се подложат на тях, предварително да бъдат запознати с рисковете и ползите, която всяка подобна интервенция носи със себе си.

 

Менструация

В продължение на около 40 години от живота си, всяка жена преживява определен феномен, наречен менструален цикъл. Обикновено менструацията се появява на всеки 26 до 35 дена от месеца, при всяка здрава жена, която не е бременна. Всеки месец може да бъде разделен на фоликуларна фаза (период през който се развива яйцето), овулация (освобождаване на яйцеклетката) и лутеална фаза (период през който матката е готова да приеме оплоденото яйце). В случай че яйцеклетката не е оплодена, маточната стена започва да се лющи и жената получава кръвотечение. След това целият цикъл се повтаря отново и отново. При повечето жени през първата половина на месечния цикъл не се наблюдават усложнения. След като яйцето бъде освободено обаче, може да възникнат проблеми, като болки в областта на таза например. По време на втората половина на цикъла, жената може да развие предменструален синдром, а в началото на менструацията дори да получи менструални спазми. Приблизително 70-90% от жените страдат от предменструален синдром. Симптомите на състоянието включват раздразнение, нервност, спазми, подуване на корема и главоболие.

Всеки етап от менструалния цикъл при жените се контролира от хормони. Производството на тези хормони зависи от доброто общо здравословно състояние на жената. Прекомерната и рязка загуба на тегло може да предизвика прекъсване на менструалния цикъл. Съществуват ред заболявания, които се характеризират или с липса на месечен цикъл или с прекалено дълга, обилна, нередовна или болезнена менструация. По ирония на съдбата съществува медицинско състояние, при което жената може да извлече полза от менструацията. Заболяването е известно като хемохроматоза, или наличие на прекомерно количество желязо в кръвта. По време на месечния си цикъл, жените с хемохроматоза могат да изгубят достатъчно кръв, а с това и достатъчно желязо. Така те се освобождават от излишното количество желязо в кръвта без да се подлагат на терапия.

 

Сексуалност

Сексуалността касае позите и практиките, които една жена прилага по време на секс. През целия си живот жената преминава през много промени, не само физически, но и мисловни. Половите хормони, естроген и прогестерон, оказват огромно влияние върху сексуалния живот на жените. Жените също произвеждат тестостерон, който понякога използват за постигане на сексуална възбуда. При хората сексуалният импулс не е обвързан с нуждата от възпроизводство, затова жените често се отдават на секс дори тогава, когато не са в период на овулация.

За сексуалната възбуда при жените се знае съвсем малко. Понякога проблемите свързани със секса при жените включват ниско либидо, липса на желание за секс, трудност при постигане на възбуда (форма на импотентност както при мъжете) и болка по време на половия контакт.

Физическото натоварване може да увеличи сексуалната възбуда, и обратно хроничните болести, артритът, ракът, диабетът, сърдечносъдовите заболявания, умствените заболявания и депресията могат да я понижат. Алкохолът и определен вид опиати, също могат да намалят желанието за секс.

Днес във връзка с лекарствения препарат Виагра, предназначен за сексуална възбуда у мъжете, се разработва аналогично средство за подобряване на кръвообращението във вагината при жените, с цел повишаване на сексуалната възбуда у представителките на нежния пол.

 

Менопауза

Терминът менопаузата се използва, за да се опише дадено събитие или определен период от време в живота на една жена, най-често когато тя е на възраст между 40 и 50 години. В тесен смисъл, менопаузата е датата на последната менструация на жената и състоянието е свързано с прекратяването на овулацията. Средно статистически, менопаузата при жената настъпва на 51 годишна възраст. В действителност процесът на менопауза започва в началото на 40-те години от живота, понякога дори по-рано.

Жените в менопауза представляват голяма част от жените в населението на земята.

Често менопаузата се възприема като промяна в начина на живот, именно защото тя е период от живота на една жена, през който тя не може повече да има деца. Симптомите на менопаузата се изразяват в прилив на горещи вълни, честа промяна в настроението, вагинална сухота, липса на желание за секс, разсеяност, неспокоен сън и пикочна инконтиненция.

До 1950 година обществената настройка към менопаузата е, че тя е съдба, която жената трябва да приеме. Днес медицината може да предложи редица стратегии за справяне със симптомите на менопаузата. Съвременната жената бива насърчавана да се сведе до минимум негативите и да наблегне на положителните страни от това състояние. Така например, мислете за горещите вълни като за прилив на енергия! Мислете за менопаузата като свобода от менструалния цикъл. Не възприемайте менопаузата като преломен момент в живота си, а просто като ново начало.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......