Женско здраве

Не консумирайте ядки по време на бременност

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Ако имате роднини, страдащи от хранителни алергии или алергична астма, може би трябва да помислите добре преди да решите да консумирате ядки по време на бременност.

Проведено наскоро изследване показва, че честата консумация на ядки по време на бременност повишава риска от поява на астма или алергия у новороденото с 50%. Според същото изследване доказва наличието на убедителна положителна връзка между консумираните от бъдещата майка продукти, съдържащи ядки (например фъстъченото масло) и затрудненото дишане – диспнея, алергиите и астмата при деца на възраст от 1 до 8 години.

Приблизително 4% от децата страдат от хранителни алергии. Малко повече от 1% от хората са алергични към фъстъци и дървесни ядки.

Повечето алергии се развиват в резултат от многократно повишаване на чувствителността на определен тип хора към конкретен алерген. Всеки път когато организмът им е изложен на действието на този алерген, реакцията към него се усилва. Препоръчително е на деца на възраст под 3 години, да не се дават ядки или продукти съдържащи ядки, тъй като тяхната имунна система е все още в процес на развитие и те са по-чувствителни към алергените.

Тъй като кърмещите майки могат да предадат протеините от ядките на децата си чрез кърмата, въпросът е дали те трябва да избягват консумацията на такива продукти още по време на бременността.

Резултатите от проучване, което проследява хранителния режим на 4000 бременни жени (1327 с история на алергично заболяване и 2819, които не страдат от алергии или алергична астма) и развитието на децата им в продължение на 8 години след датата на раждане, показват че не съществува пряка зависимост между консумираните от майките по време на бременността плодове зеленчуци риба, яйца, мляко и млечни продукти и появата на астма или алергично заболяване у новородените и подрастващите. Освен това експериментът показва че не съществува връзка между случайната или редовната консумация на ядки и развитието на симптоми на астма или алергия.

Все пак обаче, ежедневната консумация на ядки и продукти, съдържащи такива, увеличава риска от поява на затрудненост при дишане с 42%, задъхване с 58%, симптоми на астма с 62% при децата, в сравнение с децата, чиито майки са консумирали ядки рядко по време на бременността.

Крайните резултати от проучването показват, че все пак рискът от поява на симптоми на астма или алергия при децата, чиито майки са консумирали ядки ежедневно по време на бременността си е с 47% по-висок.

Тъй като изследванията в тази област са все още в начален стадий, рано е да се твърди със сигурност, че ядките по време на бременност трябва да бъдат елиминирани напълно. Този въпрос изисква щателно проучване. В случай че една бременна жена може да предаде на поколението си антителата, които предизвикват алергии към ядките, то тя може да предаде на детето си и самите алергии.

Независимо от всичко обаче, жените с история на заболяването, било то алергия или алергична астма, по възможност трябва да ограничат или напълно елиминират консумацията на ядки по време на бременността си.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......