Женско здраве

Витамин C може да забави появата на бръчките

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/09/2018
Яжте поне един портокал дневно, за да се предпазите от преждевременна поява на нежелани бръчки!

Резултатите от съвременно изследване, съпоставящо въздействието на нутриентите в храните и тези в хранителните добавки, върху нормата на стареене на кожата, показват, че хората, които приемат обилно количество богати на витамин С храни имат много по-малко бръчки, от тези, чието меню включва по-малки дози от витамина.

Богатата на омега-6 мастни линоленови киселини диета забавя процеса на стареене на кожата и я предпазва от преждевременно изсушаване и изтъняване. Едновременно с това, богатата на мазнини и въглехидрати диета се асоциира с ранната поява на множество нежелани бръчки.

Слънчогледовото и шафрановото олио както и маслата добивани от редица ядки, са изключително богати на линоленова киселина. Сьомгата, както и други видове мазна риба, съдържа множество вторични продукти на линоленовата киселина.

Въпреки че резултатите от изследванията в тази област са далеч от убедителни, те все пак предполагат, че що се отнася до стареенето на кожата, вие наистина сте това, което ядете. В крайна сметка количеството и качеството на консумираната храна дават своето отражение върху външния вид на кожата.

Експертите не са толкова сигурни
Все пак дерматолозите са скептично настроени към твърдението за пряка зависимост между естеството на консумираната храна и състоянието на кожата. За експертите в тази област е трудно, дори невъзможно да докажат дали определен тип храни по някакъв начин въздействат за ранното стареене и набръчкване на кожата и обратно.

Процесът на стареене на кожата, особено кожата по лицето, зависи от много фактори, в това число генетичната предразположеност, излагането на ултравиолетово лъчение, начина и стандарта на живот.

Обширното еднодневно изследване проведено сред повече от 4000 жени на възраст между 40 и 74 години, подложени на дерматологични тестове, служи за оценка на степента на набръчкване на кожата и други аспекти от процеса на стареене на кожата. Резултатите се базират на видовете и количеството храна, консумирана от жените в рамките на 24 часа.

Данните показват, че бедната на витамин С диета е рисков фактор за набръчкването и сухотата в кожата – елементи свързани с процеса на стареене на кожата.

В този извод определено има смисъл, тъй като витамин С е антиоксидант с доказана роля за синтезирането на колаген, протеин, които поддържа еластичността на кожата.

Супер храна против бръчки?
Високият прием на линоленова киселина се асоциира с по-бавния процес на изсушаване и изтъняване на кожата – състояния, които се наблюдават при естественото стареене на кожата. След поглъщане, в процеса на храносмилане линоленовата киселина се превръща в докозахексанова и ейкозапентанова киселина – два вида мастни киселини.

Въпреки че ролята на линоленовата киселина все още не е напълно изяснена, експертите вярват, че продуктите от нея, а именно докозахексановата и ейкозапентановата киселина, които се срещат в рибеното масло, предпазват кожата от стареене.

Най-препоръчително за прием, с цел забавяне процеса на стареене на кожата, е месото от сьомга. За да усетите ползотворното влияние на двете мастни киселини, докозахексанова и ейкозапентанова, трябва да консумирате сьомга поне десет пъти седмично. Това твърдение все още подлежи на обстоен анализ.

Факторите, които влияят на процеса на стареене на кожата са много. В тази връзка, трябва да знаете какво бихте могли да направите, за да предотвратите преждевременното набръчкване на кожата. От една страна върху процеса на стареене влияят гените – фактор извън вашия контрол. От друга страна стои вашата собствена отговорност и желание да запазите младежкия вид на кожата си за по-дълго.

Полезни съвети за здрава и свежа кожа
Силата е във ваши ръце Пазете кожата си от увреждания и запазете младежкото й излъчване като:
•    Поддържате кожата си хидратирана. Всички ние добре знаем, че обезводнената кожа изглежда набръчкана и състарена.
•    При излагане на слънце за продължителен период от време използвайте слънцезащитен крем блокиращ вредните ултравиолетови лъчи.
•    Не пушете. В случай че пушите, откажете цигарите.
•    Използвайте подходящ крем за лице за запазите влагата в кожата на лицето си през деня и нощта.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......