Женско здраве

Стресът при жените

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/11/2018
Според общото мнение обикновено жените са по-заети и изпитват повече стрес от мъжете, тъй като те изпълняват повече роли, а ежедневието им е по-динамично. Но доколко вярно е това схващане?

За да отговорят на този въпрос, студенти от Аризонския Университет провеждат експеримент, в който вземат участие 166 брачни двойки. Задачата на всеки партньор е да води дневник в продължение на 42 дена, в който да отбелязва ежедневните стресови фактори, които по някакъв начин му оказват влияние.

Отговорите, дадени от брачните половинки по време на експеримента действително показват, че жените са подложени на повече стрес отколкото мъжете.

Интересно е да се спомене, че разликите в нивото на стреса през деня при жените, се дължат не толкова на стресовите ситуации от предходния ден, колкото на емоционалната им реакция към всички възможни реални и нереални причинители на стрес през текущия ден.

С други думи, жените не страдат от продължителен стрес, по-скоро те изживяват повече и по-често кризи, дължащи се на стресовите фактори от ежедневието.

Това повдига няколко основни теми за размисъл, относно жените и стреса.

Как можете да се справите със стреса
1. Осъзнайте разликите между двата пола във връзка със стреса
Ако чувствате по-голямо напрежение отколкото вашата половинка, не приемайте това като признак, че не можете да се справите добре със стресовите фактори. Може би това се дължи на факта, че изпитвате стрес по-често от съпруга си. Потупайте се окуражително по рамото, в името на това, което вече сте постигнали и с увереност преминете към следващата стъпка.

2. Елиминирайте напълно излишните стресови ситуации
Като че ли хората винаги молят жените (особено майките) да им помогнат с групови проекти, като например организирането на рождени празненства в офиса или провеждането на родителски срещи в училище. Въпреки че голяма част от тези задачи са лесно изпълними, те увеличават допълнително количеството стрес, на което жената вече е подложена, тъй като те запълват и без друго претоварения ежедневен план на дамите. Понякога е изключително трудно да кажете “не”, особено ако сте човек, който се стреми да задоволява капризите на околните, но трябва да се научите да го правите, ако искате да запазите здравето си и да бъдете щастливи. С повече свободно време само за вас, бихте могли да се ангажирате с приятни занимания, каквито са хобитата. За да поддържате нивото на ежедневния стрес в поносими граници, трябва да се научите да подреждате приоритетите си и да казвате “не”!

3. Променете гледната си точка
Голяма част от стресовите фактори могат да бъдат напълно елиминирани, ако промените начина, по който гледате на нещата. Промяната в начина по който възприемате събитията, които намирате за стресиращи (гледайте на тях като на предизвикателства, а не като заплаха, или виждайте в тях възможност, а не потенциална криза) може да ги направи по-малко плашещи и причиняващи емоционален и физически дискомфорт. Когато не възприемате една ситуация като заплаха, тялото ви не реагира на нея като към стрес, а вие избягвате въздействието на хроничния стрес.

4. Научете няколко бързи техники за облекчаване на стреса
Тъй като е невъзможно да елиминирате абсолютно всички стресови фактори, и тъй като е невъзможно да спрете да реагирате на тях, колкото и позитивно да сте настроени, важно е да усвоите няколко бързи техники за облекчаване на стреса. По този начин ще се предпазите от състоянието на хроничен стрес, а тялото ви ще придобие способността да парира негативното действие и влияние на стресовите фактори.

5. Създайте си адекватни навици за регулиране на стреса
Можете да се предпазите от попадането в стресови ситуации, в които сте по-уязвими на стреса, като си създадете навици, които да ангажират вниманието ви с приятни, облекчаващи дискомфорта занимания. Изследванията в тази област показват, че тези, които медитират редовно, реагират по-слабо на стресовите фактори от ежедневието. Физическата активност ще ви гарантира не само физическо здраве, но и емоционална стабилност. Воденето на дневник също е подходящ подход за избягване на стреса. Добавете една от тези опции към ежедневната си програма и се насладете на по-спокоен и умерен по отношение на стреса живот!

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......