Женско здраве

Самоизследване на гърдите

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2019
Самоизследването се състои в проверка на гърдите, за наличието на възможни проблеми или настъпили промени. Голяма част от проблемите с гърдите се откриват от самите жени, често съвсем случайно. Бучките в гърдите могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени. Ракът на гърдата може да се появи във всяка възраст, но най-вече е характерен за жените на възраст над 50 години. Експертите в тази област споделят различни мнения във връзка с необходимостта от редовни самостоятелни прегледи на гърдите, тъй като те често водят до висока безпричинна посещаемост на здравните центрове и не винаги помагат за ранното откриване на възможното заболяване. Няма данни за това, че самостоятелния преглед може да спаси живот. Тази опция не е препоръчителна, но е възможна за тези жени, които искат да се възползват от нея. Преди да предприемете каквито и да било самостоятелни действия, консултирайте се със специалист.

Самостоятелният преглед на гърдите за бучки и други проблеми се осъществява в легнало или изправено положение, с помощта на огледало, което може да ви помогне да установите евентуално настъпилите промени във външния вид на гърдите. След като знаете как изглеждат гърдите ви в нормално състояние и при допир, лесно бихте могли да регистрирате настъпилите промени или появата на бучки, които на по-късен етап трябва задължително да бъдат оценени и от специалист. Повечето проблеми и промени свързани с гърдите не се дължат на рак.

В случай, че изберете сами да изследвате гърдите си, трябва да знаете, че не бива да разчитате единствено на собствената си преценка при определяне на резултатите от самостоятелния преглед. Той в никакъв случай не трябва да измества редовния медицински преглед на гърдите, осъществен от специалист чрез мамограма, особено ако сте на възраст над 40 години. Гръдните импланти не намаляват риска от поява на рак на гърдите при жените, затова жените с такива импланти трябва да потърсят съвета на специалист затова как точно да осъществят самостоятелната оценка на бюста си.

Защо е необходима процедурата?
Самоизследването на гърдите се прави с цел откриването на проблеми, каквито са появата на бучки и промени в гърдите, които могат да подскажат наличието на рак на гърдата или други проблеми (например мастит или фиброаденома), изискващи медицинско внимание.


Как можем да самоизследваме гърдите си?
Самоизследването на гърдите не изисква специална подготовка, но изисква известен опит и практика. Помолете своя лекуващ лекар за съвети, относно това как да осъществите самостоятелния преглед правилно.

Най-добре е да изследвате гърдите си седмица след началото на менструалния ви цикъл, защото тогава гръдната тъкан не е подута или чувствителна. Ако страдате от нередовна менструация, ако сте в период на менопауза или ако матката ви е отстранена при хистеректомия, тогава изберете за прегледа лесен за запомняне ден от месеца. Бременните или кърмещите жени могат да продължат да самоизследват гърдите си всеки месец. Кърмещите майки могат да провеждат прегледа непосредствено след кърмене или изцеждане на кърмата с помощта на помпичка за кърма. Именно тогава гърдите са изпълнени с по-малко мляко и това прави самоизследването по-лесно и по-комфортно.

За да осъществите самоизследването отстранете връхните си дрехи и легнете. Прегледът се прави в легнало положение, защото така гръдната тъкан се разстила равномерно върху гръдния кош, става възможно най-тънка и по този начин за вас е по-лесно да я почувствате при допир.

Използвайте възглавничките на трите средни пръста на лявата си ръка, а не върховете на пръстите, за да проверите дясната си гърда. Движете пръстите си бавно, с малки кръгообразни движения. Използвайте различен по сила натиск за да почувствате гръдната тъкан. При лек натиск можете да почувствате гръдната тъкан в непосредствена близост до повърхността на кожата. Умереният натиск ви дава информация за състоянието на гръдната тъкан в малко по-голяма дълбочина, а силният натиск ви помага да усетите тяхната структура в близост до гръдната кост и ребрата. За ваша информация твърдият ръб в долната извивка на всяка гърда е напълно нормална. Преди да преминете към следващата точка, използвайте различен по сила натиск във тази точка на гърдата, която изследвате в момента.

Проверете цялата гърда като системно се движите по цялата й дължина и ширина. Опипайте гръдната тъкан от ключицата до долната линия на сутиена, както и от подмишницата до гръдната кост. Започнете от подмишницата и продължете в посока надолу към линията на сутиена. Постепенно се придвижвайте към средата на гърдата, докато стигнете до ключицата. Повторете докато се убедите, че сте изследвали цялата гърда и не сте пропуснали нито една точка от нея. Повторете процедурата и за другата гърда. С помощта на този метод евентуално бихте могли да откриете появилите се бучки и неестествени промени в структурата на гръдната тъкан.

Можете да изследвате гърдите си и като използвате т.нар. спираловиден метод. Отново с помощта на трите различни нива на натиск прегледайте гръдната тъкан. Докато търсите бучки, неестествено уплътняване на кожата или промени от всякакъв род не повдигайте и не отделяйте пръстите от кожата си.

По принцип дори в напълно нормално състояние гръдната тъкан съдържа бучки и по-плътни образувания. Когато обаче изпитате съмнение относно конкретна бучка потърсете подобна в същата област на другата гърда. Ако намерите такава това най-вероятно означава, че двете гърди са напълно нормални. Бъдете нащрек за бучки, които са неестествено твърди при допир в сравнение с останалата част от гръдната тъкан.

В случай че откриете нещо, което ви притеснява, запишете си час при специалист. Важно е да разберете кое е нормалното състояние на гърдите ви, за да можете да прецените дали в тях не настъпват нездравословни промени, които да докладвате на лекуващия си лекар. Помнете, по-голяма част от промените в гърдите не се дължат на рак, но те все пак трябва да бъдат оценени от специалист. Такива промени са:
•    Появата на нова бучка. Тя може, а може и да не бъде болезнена при допир.
•    Появата на области с необичайна плътност.
•    Изтичането на лепкав или кървав секрет от зърната на гърдите.
•    Появата на различни по форма и степен промени по кожата на гърдите или зърната, например свиване или набръчкване.
•    Необичайното уголемяване на едната гърда.
•    Необичайно по-ниското разположение на едната гърда спрямо другата.
Като допълнение към самоизследването на гърдите в легнало положение, бихте могли да ги проверите и докато сте под душа. Насапунисаните пръсти са по-чувствителни и се плъзгат с по-голяма лекота по повърхността на гърдите, а това от своя страна може да увеличи шанса ви да забележите всяка промяна в тях. Докато се къпете, поставете едната си ръка върху главата си и насапунисайте гърдата под повдигнатата ръка. След това с помощта на възглавничките на пръстите на свободната си ръка опипайте гърдата си и проверете за наличието на бучки или участъци с по-висока плътност.

Какво е усещането?
Обикновено самоизследването на гърдите е напълно безболезнено. В случай че гърдите ви са чувствителни в следствие на предстояща менструация, натискът върху тях може да причини незначителен до известен дискомфорт.

Рискове
Рискът от самоизследването на гърдите се състои в това, че ако откриете промяна, която да ви разтревожи, това може да провокира направата на напълно ненужна биопсия.

Резултати
Самоизследването на гърдите се състои в проверка за установяване на проблеми и промени в структурата на гръдната тъкан.

Нормално състояние на гърдите
•    Важно е да знаете как изглеждат и какви са при допир гърдите ви в нормално състояние, за да можете да идентифицирате промените възможно най-скоро след възникването им. Обикновено едната гърда винаги е малко по-голяма от другата. Възможно е да откриете ръб твърда гръдна тъкан по долната извивка на гърдите, непосредствено под зърната. Това е нормално. Също така възможно е да забележите промяна в гърдите си през времето на менструалния ви цикъл, както и подуване и чувствителност в гърдите непосредствено преди началото на менструацията. В случай че усещането е еднакво и в двете гърди, това е нормално.
•    Възможно е да изстискате бистра или млечнобяла течност от зърната на гърдите си. Това обикновено се дължи на факта че сте кърмеща майка, че имате гръдни импланти, повишени хормонални нива или на друга нормална причина.
•    Ако имате малки гърди, при докосване е възможно да напипате реброто си като твърда маса по протежение на цялата гърда. Ако проследите тази тъкан по цялата й извивка, ще можете да прецените дали това наистина е реброто ви или някакво неестествено образувание.

Анормално състояние на гърдите
•    Анормални промени са тези, които са необичайни за вас. Такива са промените в цвета, усещането при допир, набръчкването, свиването или втвърдяването на гърдата или зърното.
•    Понякога е възможно изпъкналото напред зърно да се свие и прибере в гърдата. Друг проблем, който говори за аномалия, е появата на червенина, люспест обрив или възпаление по зърното. Признак за проблем е и отделянето на зеленикав или кървав секрет от зърното на гърдата.
•    Възможна е появата на нова бучка в гръдната тъкан. Повечето бучки са с размера на грахово зърно. Ако намерите такава бучка не изпадайте в паника, защото 8 от всеки 10 бучки не са канцерогенни. Голяма част от тях се дължат на състояние известно като мастна киста. Други са следствие от фиброаденома или фиброкистозни промени. Тези състояния не са злокачествени.
Ако откриете бучка или друга необичайна промяна в гърдите си, запишете си час при специалист за обстоен преглед. Имайте готовност да опишете естеството на бучката, дали тя е мека или твърда и дали се движи свободно под кожата. След провеждане на клинични тестове, специалистът може да ви препоръча да следите за промени и да изиска от вас да се явите на повторен преглед в края на следващата ви менструация. Понякога е необходимо провеждане на тестове като мамограма, гръдна биопсия или изтегляне на течност от бучката в гърдата, за да се установи с точност нейното естество. Ако течността в бучката не е кървава и ако тя изчезне след аспирация, тогава става дума за мастна киста.

Какво може да повлияе на самоизследването
Сред причините за неточност и безполезност на резултатите от самоизследването са:
•    Промените във формата и чувствителността на гърдите по време на менструалния цикъл.
•    Изследването на гърдите в различни дни по време на менструалния цикъл. Това може да ви затрудни при сравняване на резултатите от последователните самостоятелни прегледи.
•    Наличието на фиброкистозни бучки. Фиброкистозните бучки също могат да станат чувствителни преди началото на менструалния цикъл.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......