Женско здраве

Броите овце твърде често?

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/09/2018
В определен период от живота си голяма част от жените страдат от пристъпи на безсъние – неспособност да заспят или да останат в сънно състояние, или и двете едновременно.
Обикновено безсънието се проявява в липса на сън и въртене в леглото в продължение на часове, до пълно изтощение преди настъпване на сънното състояние. Понякога безсънието се провокира от конкретна причина и изчезва след решаване на проблема. Краткосрочното безсъние се лекува с помощта на сънотворни медикаменти В други случаи безсънието е хронично. Работещите, учащите и жените майки водят изключително напрегнат живот, изпълнен както с явни, така и със скрити фактори, причиняващи стрес които нощно време ангажират ума и водят до безсъние. Липсата на сън в дългосрочен план не може да бъде елиминирана единствено с помощта на приспивателни. Естествено този тип медикаменти биха могли да помогнат до известна степен като предизвикат сънливост, но те не осигуряват истински дълбок, продължителен и освежаващ сън. Още повече приемани в продължителен период от време част от тези медикаменти могат да доведат до зависимост, затова не оставайте изненадани, ако вашият лекуващ лекар откаже да ви предпише такива.
За щастие съществуват редица други мерки, които могат да ви помогнат да увеличите шансовете си за пълноценен сън през нощта. Ето какво бихте могли да направите, за да си помогнете сами:
•    Разберете кои са стресовите фактори, които ви въздействат. Вместо да мислите постоянно за тях вечер, когато се опитвате да заспите, по-добре вземете лист и химикал и направете списък на факторите, които ви тревожат през деня. Това ще ви помогне да почувствате, че сте поставили начало за решаване на проблема и ще ви осигури малко душевен мир.
•    Редовно правете физически упражнения Може да ви се стори неразумно, но увеличаването на физическото натоварване вечер, когато и без друго се чувствате изцедени, ще ви помогне да се заредите с енергия и ще доведе до по-спокоен сън.
•    Избягвайте кофеина следобед. Освен това избягвайте и консумацията на газирани напитки и чай тъй като те също съдържат кофеин.
•    Легнете си тогава, когато наистина се чувствате уморени. Не прекарвайте време със забит в тавана поглед и в мисли относно това как трябва да заспите. Станете, раздвижете се, свършете нещо полезно и се върнете в леглото тогава, когато наистина сте готови за сън.
•    Научете техники за релаксация. Съзнателно се заслушвайте в дишането си. Представяйте си че сте на любимото си място, отпуснете мускулите си по цялото тяло – от главата до петите. Йогата е занимание, което би ви било особено полезно в тези случаи, защото тя учи на самодисциплина, самоконтрол и пълна релаксация.
•    Следвайте рутинна програма. Драматичната промяна в сънните навици в свободните петъчни и съботни вечери, в които се забавлявате, може да предизвика промяна и в ритъма ви на живот през следващата седмица.
•    Помислете за мелатонин. Този хормон е естествено сънотворно средство. Особено полезен и ефикасен е за тези, които имат проблем да поддържат състоянието на сън, въпреки че заспиват лесно. Препоръчителната доза е 0.3 милиграма вечер.
Важно е, в случай че имате дългосрочни проблеми със съня, да поговорите за това с вашия лекуващ лекар. Симптомите като болка, хъркане, често уриниране през нощта, тревога или депресия, трябва да бъдат обстойно оценени от специалист, защото те подлежат на друг вид лечение.

Още от Женско здраве

 • 2011-07-06 08:00

  Когато става въпрос за здравето, съществуват много съществени разлики между мъжете и жените. Въпреки това обаче,......
 • 2011-04-01 00:00

  Знаете ли каква е разликата между нормалното и анормалното вагинално течение? А знаете ли, че вагиналното течение е......
 • 2010-12-30 07:00

  Крав Мага е съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на......
 • 2010-02-01 11:00

  53% от случаите на непланирана бременност касаят жените, които използват контрацептиви. При избор на метод за......
 • 2009-12-04 06:00

  Естрогенът и стареенето на кожата Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също......