Камъни в бъбреците

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представляват бъбречните камъни?

2.Как се образуват бъбречните камъни?

3.Видове камъни в бъбреците

4.Как можете да се предпазите от камъни в бъбреците?

5.Разпространение на заболяванетоВидове камъни в бъбреците


Химичният състав на бъбречните камъни зависи от баланса на химични елементи в урината. Четирите най-често срещани вида камъни в бъбреците са изградени от калций, пикочна киселина, струвит и цистин.
•    Калциеви камъни
Приблизително 85% от бъбречните камъни са изградени предимно от съединения на калция. Най-честата причина за появата на калциеви камъни в бъбреците е прекомерното количество калций в урината (хиперкалциурия). Излишният калций обичайно се освобождава от кръвта с помощта на бъбреците и се изхвърля от тялото при уриниране. При наличието на хиперкалциурия излишното количество калций се натрупва в бъбреците и урината, където се свързва с други отпадъчни продукти и заедно с тях образува камъни. Ниското ниво на цитрат, високото ниво на оксалат и пикочна киселина и неадекватния обем вода в урината, също могат да причинят появата на калциеви камъни в бъбреците.
Калциевите камъни се състоят от калций, който е химически свързан с елемента оксалат (калциев оксалат) или с елемента фосфат (калциев фосфат). Калциевият оксалат е по-често срещаното от двете съединения. Камъните от калциев фосфат обикновено се образуват в бъбреците на пациенти с метаболитни или хормонални заболявания, например хиперпаратироидизъм и бъбречна ацидоза.
Повишената чревна абсорбция на калций (абсорбционна хиперкалциурия), прекомерно високите хормонални нива (хиперпаратироидизъм) и изтичането на калций от бъбреците (бъбречен дефект, който причинява изтичане на голямо количество калций от бъбреците в урината) могат да причинят хиперкалциурия. Липсата на физическо натоварване в продължителен период от време също може да увеличи количеството на калций в урината и да доведе до образуването на калциеви камъни.
Бъбречната ацидоза (наследствено заболяване, при което бъбреците не могат да отделят пикочна киселина) значително намалява нивото на цитрата и киселината в урината и може да предизвика появата на камъни, изградени от калциев фосфат.
•    Камъни от пикочна киселина
В процеса на храносмилане се отделя пикочна киселина. Ако нивото на киселина в урината е прекалено високо, тя може да не успее да се разтвори напълно и да предизвика образуването на камъни от пикочна киселина. Този тип камъни са характерни предимно за мъжете. Приблизително 10% от пациентите с бъбречно-каменна болест развиват този вид бъбречен камък.

•    Камъни от струвит
Този тип камъни, наречени още инфекциозни, се развиват когато инфекция в пикочния тракт наруши химичния баланс в урината. Бактериите в пикочната система отделят вещества, които неутрализират пикочната киселина. От своя страна това стимулира растежа на бактериите и води до образуването на камъни от струвит.
Изградените от струвит бъбречни камъни обикновено се срещат при жените, тъй като именно те страдат най-често от инфекции на пикочните пътища. Камъните от струвит са с изключително неправилна повърхност и назъбена форма и имат значителен размер.

•    Камъни от цистин
Цистинът е аминокиселина на протеин, който не се разтваря добре във вода. Определени хора могат да наследят рядко, вродено състояние, което причинява производството на голямо количество цистин в урината. Това състояние, известно още като цистинурия, предизвиква появата на изградени от цистин камъни, които се лекуват изключително трудно и изискват прилагането на терапия в продължение на целия живот на пациента.


Следва: Как можете да се предпазите от камъни в бъбреците?

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

димитрова

Случаен посетител | 2009-01-30 17:33:45
къде се изследва вида на камъка

илиев

Случаен посетител | 2009-02-20 20:43:16
къде и как се иэследват камъните в бъбреците

Славея Йорданова

Случаен посетител | 2009-06-22 19:30:29
Възможно ли е камъните да се изхвърлят без болки

веска

Случаен посетител | 2010-05-14 12:53:49
ами ако ТАЗ МРАЗИ ВОДА това е от един детски филм ха ха

минчева

Случаен посетител | 2010-08-07 21:23:41
възможно е камък да се изхвърли с малко болка. възможно е обаче да прокърви но не е страшно. Зависи от размера на камъка. Преди няколко дена изхвърлих камък 0.5 см. Камъните се изследват при някой уролог или нефролог

Асен

Случаен посетител | 2011-09-06 16:47:00
Защо липсва дефениция за ОКСАЛАТНИТЕ камъни