Татуировките

Тема на дискусията:
Татуировките
 • Истината за татуривките

  Около 25% от хората между 18 и 30 год. имат татуровки. Ако мислите, че татуировките са само за мъже помислете отново - 65% от хората с татуировки са жени. Преди да си направите татуровка научете повече за тях - защото хората ги носят и какви са рисковете

 • Любителските татуировки

  Любителски татуировки се правят от частни лица и/или техните приятели, като се инжектира мастило, въглен, или пепел под кожата с игла. Обикновено тези татуировки се правят в домашни условия и съществува голям риск от инфекции. Част от опасността се крие и в самите субстранцаии, които се ползват.

 • Професионални татуировки

  Професионалните татуировки се правят само от сертифицирани лица в условия отговавящи на определен минимум. Извършват се чрез специална машина за татуировки, често наричана "пистолет"

 • Козметични татуировки

  Татуировките могат да се използват и за поставянето на постоянен грим, като червило или очна линиа например. Тъй като татуровките избеляват с времето, може да се наложи повторното им нанасяне.

 • Медицински татуировки

  Има случаи, когато поставянето на татуировка може да е от значение при спешни случаи. Примерно диабетици могат да укажат на преглеждащите ги лица, че страдат от заболяването, в случай че са в безсъзнание.

 • Защо да си правим татуровка

  Има две основни причини: Да демонстрираме индивидуалност и/или да покажем принадлежност към дадена група или общество. Често пъти хората не осъзнават обаче какво правят. Тялото на 60 изглежда много по различно, от това на 30 и може да се окаже, че вече не я искаме.

 • Избор на студио

  Поставянето на татуировка е инвазивна процедура: необходимо е разбиването на кожата и създаване на контакт с кръвта. Изберете студио, което отговаря на санитарните изисквания.(Съвет: Вижте банята, ако е мръсна изчезвайте моментално). Огледайте повърхностите и общото състояние на студиото.

 • Съвети за безопасност

  1. Не пийте алкохол и не приемайте наркотици ноща преди да си направите татуровка.
  2. Не си правете татуировка ако сте болни
  3. Уверете се, че всички игли са стетирлни.
  4. Уверете се, че човека, който поставя татуировката носи ръкавици.

 • Рисковете: Инфекция

  Където и да си правите татуировка съществува риск от инфекция. Най-сериозните рискове са инфектиране с HIV или хепатит C. Друг вид инфекция може да е появата на импетиго(MRSA).

 • Рисковете: Алергия

  Някой хора са алергични към пигментите, които се ползват при татуирането - основно към червените пигменти. Възможна е и появата на контактен дерматит.

 • Премахване на татуировка

  Премахването на татуировка е възможно. Често пъти резултата е много добър ако татуировката е черка или едноцветна. Въпреки това, кожата не може да бъде възстановена в първоначалния й вариант.

 • Техники за премахване

  Съществуват 3 основни метода за премахване:
  1. Изрязване на кожата
  2. Дермабразия
  3. Лазерно премахване
  Най-предпочитан е третият вариан - премахване с лазер.

 • Други материали

  Още информация по темата можете да намерите в следните статии: Премахване на татуировка

Рецензия:
Екип на Medical.bg
Бележка:
Този инструмент не представлява медицински съвет. Всички права запазени © 2009 Токсик Медиа ООД