Spa, релакс и антистрес

Как да контролираме стреса

Как да контролираме стреса
От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Какво можете да направите за да се справите със стрес и пренатоварването или, още по-добре, да ги избегнете?

Най-добрия метод на справяне със стрес е изучаването на начините за управление му, които идват заедно с всяко ново предизвикателство, добро или лошо. Уменията за управление на стеса работят най-добре, когато се използват редовно, а не само когато е налице появата му. Знанието как да намалите стреса когато нещата са относително спокойни може да ви помогне да се подготвите за предизвикателни обстоятелства, които могат да възникнат. Ето някои съвети които може да ви помогнат да вземете нещата под контрол.

Вземете мерки срещу претоварването на вашия ежедневен график. Изберете само най-важните за вас неща.

Спете достатъчно през нощта. Получаването на достатъчно сън помага на тялото ви да е в добра форма, като така можете да се справяте с всякакви негативни стресори. Тъй като биологичния  часовник за сън се сменя по време на юношеството, много юноши предпочитат да останат до малко по-късно през нощта и да стават малко по-късно сутринта. Но ако седите до късно през нощта и трябва да ставате рано сутрин, то вие няма да получите необходимата доза сън.

Научете се да се отпускате и отдъхвате. Тялото има свой природен антидот срещу стреса и той се нарича спокойствие - противоположността на стреса е спокойствието. Прибавете към графика си дейности за релаксация и отпускане, като четене на книга, риболов, разходки с домашния любимец, топла вана - въобще всичко което би ви доставило удоволствие.

Отнасяйте се добре към тялото си. Експертите са съгласни, че редовните физически упражнения помагат на хората да вземат и установят контрол върху стреса /прекаленото или принудителни упражнения могат да допринесат за стреса/.

Друг аспект е правилното хранене. Приемайки задравословна храна с високо съдържание на витамини и минерали вие осигурявате на тялото си необходимата му енегрия за да е във форма. Някои хора се обърщат към допинга като начин да намалят напрежението. Макар алкохола или наркотиците да изглеждат че дват ефект, то той е временен и стресовото състояние се възвръща, а да не споменаваме за необратимите вреди нанесени на тялото.

Обърнете внимание на мислите си. Вашият облик, нагласа и мисли влияят върху начина по който виждате нещата. Здравословната доза оптимизъм може да ви помогне да се справяте по-лесно с предизвикателствата. Дори ако напрактика сте млако песимист можете да се научите да внасяте малко повече оптимизъм във всичко и да извличате максималното от всяка ситуация.

Решете малките проблеми. Научаването на решаване на всекидневните проблеми може да ви даде чувството на контрол. Избягвайте да оставяте усещането че сте ги решили малко. Малкото контрол само ще добави стрес към всичко останало. Развийте умения за спокоен поглед към проблемите, да преразглеждате всички възможности и да предприемате действия за решаването им. Чувството за контрол върху малките проблеми ви дава увереност при възникването на по-големите.

Изгадете устойчивост

Понякога може да забележите че има хора които се адаптират бързо към стресови ситуации и някакси вземат решенията в крачка. Те се справят добре когато са под напрежение и изглеждат сякаш могат да удържат всяка възникнала трудност. Изследвания показват че има хора които са естествено устойчиви на стрес  и се справят с трудности даже и при наличие на големи стресови фактори. Ако искате да изградите своята устойчивост, може да поработите върху своите нагласи и поведение:

- Помислете за промяната и предизвикателствата, като нормална част от живота.

- Разглеждайте провалите и постиженията си

- Вярвайте че ще успеете ако продължавате да рабтите по целите си

- Изграждайте силни връзки и ангажименти към семейството и приятелите.
 
- Участвайте редовно в дейности за отдих и развлечение.

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......