Spa, релакс и антистрес

Турски масаж

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Кога банята не е баня? Когато става дума за хамам. Въпреки името, турския масаж не е само за фрикция. Изпълнен в традиционни турски бани, той прави кожата ексфолирана и чиста.

Как действа турския масаж?
Турския масаж не се прави на маса за масаж; вместо това се прави в турска баня (хамам), подобна на сауна но обикновено с мраморна настилка и много по-голяма. Традиционните бани имат куполовиден покрив, за да навлиза през него светлина, но модерните СПА хамам  често използват огледални метални керемиди и леки, ефирни пространства, за да предадат усещане за естествена светлина.

Като подготовка за масажа се нагряват мраморни камъни или платформа, където подлежащия на масаж трябва да седне или легне за около  20 минути, докато се изпоти. Когато терапевта се появи, трябва да се чувствате спокоен и кожата ви вече да бъде с отворени пори, готова за ексфолиране. Използвайки само ръцете си, Вашият терапевт ще притиска кожата ви с ръце свити в юмрук, изтласквайки от нея по този начин натрупаните нечистотии. След приключването ще трябва да измиете кожата си с вода След този етап започва същинския масаж.

След първия, почистващ етап, ще се върнете обратно върху плочата, където ръцете, раменете, врата, краката, гърдите и гърба ви, ще бъда стриктно масажирани. За щастие, топлината на плочата ще ви помогне да се отпуснете, защото понякога полезните движения от страна на масажиста могат да не са чак толкова приятни за вас. След като тази сесия на месене приключи, идва етапа на ваната със сапунената пяна комбинирана в повечето случаи с благоуханни масла

Когато започнете да се потапяте в пяната се отпуснете, но веднага щом се потопите изцяло трябва да излезете и да изплакнете тялото си с хладка вода След сапунената вана ще ви се даде възможност за релаксация на тялото в хладно помещение. Понякога, тъй като порите на кожата ви ще са добре отворени, се дава възможност за бръснене или епилация по ваш избор.

Традиционната турска баня изисква терапевта да бъде минимално облечен само с бельо покриващо генеталиите, но в съвременните Спа центрове това е напълно забранено. В тях терапевта трябва да бъде напълно облечен.

За мен ли е турската баня?
Турската баня е предпочитана от мъж и жени за облекчаване от горещините, прашните улици и забързаното ежедневие. Днес основната и цел е да ви отпусне, ободри, както и насърчи доброто ви здраве чрез масаж и топлинна терапия.

Любопитен факт
Турските бани са произлезли от известните римски бани и са били част от турската традиция в продължение на стотици години.

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......