Spa, релакс и антистрес

Шведски масаж - ползите от тази традиционна терапия

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Шведския масаж става все по популярен и има вече натрупано широко признание за неговите прекрасни лечебни ефекти. Основната концепция на Шведския масаж е насочена към привеждане на напрежението към облекчение.

Една от най-ефективните практики за всеки вид заболяване или разстройство е масажа. Не е чудно, че масажната терапия е твърдо установена като много ефективно средство за широк кръг от нездравословни състояния. Много лекари твърдят, че понякога масажа е много по-ефикасно средство за лечение, отколкото лекарствата.

Броят на масажните методи, които са известни са многобройни. Има такива, които са популярни в много страни, както и други, които не се ползват с чак толкова широка популярност в световен мащаб. Разликите в отделните масажни методи могат да бъдат представени в различни аспекти. Различните видове масаж могат да бъдат насочени към различни зони от тялото. Най-често третираните области са врата, раменете, гърба, краката и ръцете.

При всеки тип масаж, в зависимост от техниката и тясната му насоченост, ефекта е различен. Все пак, масажа има една обща цел -  независимо от начина, по който той се извършва се очаква да доведе до състояние на ефективно освобождаване от напрежението в мускулите, подобряване на кръвообращението, както и да предостави общ успокояващ ефект, както и релаксация и подобряване на гъвкавостта на мускулите.

Ако се опитаме да определим най-популярните масажи в наши дни, трябва да споменем шведския масаж. Този вид масаж се счита за най-добрия от всички известни видове масаж и може би поради тази причина, той е този вид масаж, който е много широко предлаган в специализираните салони.

Шведския масаж се практикува от 1812, когато е въведен от Х.П.Линг, виден шведски психолог. Говорейки за характерните черти на шведския масаж, трябва да се спомен, че той се основава на практиката на прилагане на силен натиск, като движенията трябва да бъдат нежни, но същевременно силни и целенасочени. При Шведския масаж са особено важни основни видове докосвания.

Има дълги и плъзгащи докосвания, както и потупвания и  удари по тялото. Сред другите движения, които трябва да се споменат, са триещите и вибриращи докосвания, месене на мускулите. Като правило, ароматни масла се използват по време на процедурата, като освен отпускащ ефект те целят и улесняване на плъзгащите удари. Друг любопитен факт е покриването на част от тялото, докато се масажира друга.

Опитен терапевт практикуващ Шведски масаж може да доведе до драматично положително влияние върху здравето и умственото състояние на лицето, което е масажирано.

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......