Spa, релакс и антистрес

Контролиране на стреса

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Какво представлява стреса?
Стресът е физически, химически или емоционален фактор, който причинява телесен или психически дискомфорт. Този дискомфорт може да доведе до появата на редица сериозни болестни състояния.
Физическите и химическите фактори, които могат да причинят стрес включват травмите, инфекциите, натрупаното количество токсини и различните болести, от които страдаме в процеса на своето съществуване. Емоционалните причини за стрес и напрежението могат да бъдат многобройни и разнообразни.
Въпреки, че много хора свързват думата стрес с психологическия стрес, учените и лекарите обозначават с този термин, всяка сила, която дестабилизира баланса във функциите на тялото.
При условие, че стресът нарушава телесния и душевния баланс и функции, не можем да не си зададем въпроса дали всички видове стрес представляват неприятно и вредно за нас изживяване?
Не е задължително. В лека степен, стресът и напрежението, могат да бъдат от полза. Понякога стресът ни кара да се концентрираме върху важността на това, което правим и в крайна сметка да ни стимулира да постигаме по-добри резултати. Неконтролираният стрес обаче може да бъде изключително опасен и да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Важна цел за хората в състояние на стрес е да съумеят да контролират факторите, които го причиняват, с оглед на това да подобрят начина си на живот. Стресът е неделима част от ежедневието, затова той не може да бъде напълно изкоренен, а само сведен до поносими граници. Не трябва да се опитваме да елиминираме стреса напълно. Вместо това, можем да се научим да го управляваме, така че да имаме контрол над въздействието му върху нашето физическо и психическо здраве.

Кои са най-подходящите техники и методи за контролиране на стреса?
Физически упражнения
Те са един от най-ефикасните начини за редуциране на стреса. Физическите упражнения са не само полезни за физическото ни здраве, но и ни помагат да контролираме негативните емоционални изживявания и напрежението.
Релаксация и медитация
Съществуват много техники за релаксация и медитация, които могат да ни помогнат да контролираме стреса и да подобрим физическото и психическото си благосъстояние.

Примерни програми, с помощта на които бихме могли да подобрим уменията си за справяне със стресови ситуации чрез постигане на състояние на пълен физически покой и душевен мир.

Автогенен тренинг
Разработена в началото на 20 век, тази техника се основава на пасивна концентрация и осъзнаване на усещанията на тялото. Чрез повтаряне на така наречените автогенни “формули”, човек може да фокусира вниманието си върху конкретни усещания като топлина или тежест в различни части от тялото си.

Biofeedback
Това е един от основните методи за наблюдение, контрол и модифициране на емоционалните, нервните и мускулните реакции, причинени от стресовите фактори, на чието влияние сме изложени в ежедневието си. Този метод осигурява прецизен мониторинг на телесните органи в условията на стресови ситуации. С помощта на специализирано оборудване при експериментиране с промени в позата, дихателни техники и модели на мислене, можем да измерваме показатели като сърдечен ритъм, кръвно налягане мозъчна дейност, стомашни киселини, мускулно напрежение.

Техники за медитация
Те варират в зависимост от практиките, наложени от различните религии и вярвания. Медитацията е начин за съсредоточаване на вниманието върху методите за физическа и душевна релаксация. Медитацията е една от най-популярните техники за постигане на физическо и психическо спокойствие.

Йога
Йога се практикува от 50000 години. Тя е древна индийска форма на физическо натоварване, основана на убеждението, че всички функции на тялото са свързани с ума. Една от целите на йога учението е, с помощта на разнообразни позиционни и дихателни упражнения, да възстановим баланса и хармонията в тялото и емоциите. Йога упражненията не изискват специални умения. Точно затова тази техника може да се усвои от почти всеки. Хората с конкретни физически и здравословни проблеми трябва да се консултират със своя личен лекар преди да започнат практикуването на йога.

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......