Spa, релакс и антистрес

10 съвета за по-спокоен ден

10 полезни съвета за по-спокоен ден
От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Чувствате се напрегнати? Разгледайте тези 10 техники за отпускане, които лесно можете да използвате за да намалите стреса, да повишите продуктивността си и да имате повече енергия всеки ден.

10 полезни съвета за по-спокоен ден

1. Спортувайте! Излизането на открито и движението е един от най-добрите методи за релаксация, които ще ви помогнат да се справите със стресовите ситуации. Физическите упражнения не само отклонят вниманието от източника на стрес но и предизвикват отделянето на ендорфини, които повдигат настроението и ви помагат да се чувствате по-спокойни.  

2. Станете и танцувайте! Намерете музика която обичате и се наслаждавайте. Тази техника за релаксиране е не само упражнение за тялото но и ви позволява да избягате от стрес и да се позабавлявате!

3. Направете си дълга разходка по плажа. Разбира се това клише се свързва с представата за младоженци, с изцапани от пясъка официални дрехи, но вие също бихте могли да използвате този метод за отпускане. Близостта до водата ума успокояващо въздействие – заровете пръсти в пясъка и слушайте плясъка на вълните и наистина ще почувствате как стресът се стопява!   

5. Прочетете забавна книга. Вероятно прекарвате толкова време в четене на сухи, скучни материали на работа, че сигурно сте забравили какво в да четеш за забавление. Посетете местната библиотека или книжарница и си изберете книга от хумористичната секция. Книги от известни писатели-хумористи като Дейв Бари и Ерма Бмбек, а също така по-малко известни писатели като Кристофър Мур и Тери Пратчет ще ви помогнат да забравите стреса и да се почувствате по-спокойни. Ще откриете чудесни нови автори а също така ще се посмеете добре!

6. Отделете малко време за медитация. Медитацията не е само за будистките монаси. Седнете на тихо място, далеч от работата и семейството си, затворете очи и съсредоточете цялото си внимание върху дишането си или върху танцуващия пламък на свещта. Това е една от най-добрите техники за отпускане, с която можете да започвате и завършвате деня си. Ще бъдете по-съсредоточен, по-малко напрегнат и ще спите по-добре.

7. Запишете се на курс и научете нещо ново! Ние хората жадуваме за нови знания и преживявания. Помислете за нещо, което винаги сте искали да пробвате - керамика, виолончело,  салса – и се запишете на курс.  Ще срещнете нови хора, ще придобиете нови умения и в същото време ще се забавлявате.

8. Направете пролетно почистване, по всяко  време на годината. Безпорядъка ни кара да се чувстваме неорганизирани и създава усещането че губим контрол, което ни стресира. Отделете уикенда или дори няколко часа за да се отървете от неща, от които нямате нужда и подредете дома или офиса си. Това ще ви даде възможност за малко физическа активност ще направи обстановката по-организирана и ще ви накара да се чувствате по-добре.

9. Обадете се на стар приятел. Помислете за приятел, с когото не сте говорили от известно време и му се обадете. Вие ще подновите връзката си, ще си спомните за доброто старо време и ще направите планове за нови неща.

10. Планирайте пътуване и се придържайте към плана си. Всички имаме нужда да избягаме за малко и да дадем възможност на тялото и ума си за малко освежаване. Ще се позабавлявате докато планирате подробностите около пътуването си още повече по време на самото пътуване!  

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......