Spa, релакс и антистрес

Стресът при тинейджърите

Стресът при тинейджърите
От

Публикувана:
Последна редакция: 15/09/2019
Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и училищни задачи? Храните се в движение защото програмата ви е много натоварена? Не сте единствените. Всеки понякога е изложен на стрес – възрастните, тинейджърите, дори децата.  Но има някои неща, които можете да направите за да ограничите до минимум стрес и да се справите с неизбежния стрес.

Добър и лош стрес

Реакцията на стреса е от голямо значение при критични ситуации – например когато водачът трябва да удари спирачки за да избегне катастрофа. Тази реакция може да се активира в по-умерена степен и когато няма пряка опасност но има напрежение – когато се готвим да изпълним удара, който може да спечели мача, или когато сме на изпит. Известна доза от този стрес ни помага да стоим „на нокти”, готови да посрещнем предизвикателствата. В тези случаи нервната система бързо се връща в нормалното си състояние, готова да реагира пак при необходимост.

Но стресът не винаги се получава в отговор на нещо непосредствено или пък нещо, което отминава бързо. Дългосрочни събития, като например преодоляването на развод или преместване в нов квартал или училище, също могат да причинят стрес. Дългосрочните стресови ситуации могат да причинят постоянен стрес, който не е добър за хората. Постоянното напрежения върху нервната система я поддържа в състояние на активност и я кара да произвежда допълнително количество хормони на стреса за продължителен период от време. Това може да изтощи резервите на тялото ни,  кара ни да се чувстваме  изчерпани, отслабва имунната ни система и причинява други проблеми.  

Какви са причините за прекомерния стрес?
Макар че известна доза стрес може да бъде хубаво нещо, стресовото претоварване е друг въпрос. Прекаленият стрес не е добър за никого. Например лекият стрес от предстоящ изпит може да ни мотивира да учим по-здраво. Но ако сме прекалено стресирани във връзка с изпита това може да ни попречи да се концентрираме върху материала който учим.

Напрежението, което е прекалено силно или трае прекалено дълго, или такова което няма с кого да споделим, може да причини претоварване. Ето някои неща, които могат да претоварят способностите на тялото да се справя, ако продължат прекалено дълго:

-    излагане на насилие, терор или травма
-    стрес свързан с лични връзки, семейни конфликти или силни емоции - разбито сърце или смърт на близък човек
-    текущи проблеми в училище или свързани с недъг или заболяване, например синдромa на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) (обикновено след като проблема е установен и ученика получи необходимата подкрепа в учението стресът отшумява )
-    претоварен график, недостатъчно време за почивка и непрекъснато движение


Някои стресови ситуации могат да бъдат екстремни и да изискват специално внимание и грижи. Пост-травматичния стрес например представлява много силна реакция, която се наблюдава при хора преживели изключително травмиращи събития, като тежка автомобилна катастрофа, природно бедствие (например земетресение), или нападение (изнасилване).

Някои хора имат проблеми с постоянно безпокойство, което може да ги накара да реагират прекалено дори на малки трудности и да ги изживеят като криза. Ако човек често се чувства напрегнат, разстроен, обезпокоен или стресиран, това може да е знак за проблем. Постоянното чувството на безпокойство обикновено изисква внимание и много хора се обръщат към терапевт, който да им помогне да го преодолеят.   

Симптомите на претоварването и стреса
Хората подложени на претоварване и стрес могат да изпитат някои от следните симптоми:

-    тревожност и панически атаки
-    чувство, чe постоянно ни притискат, пришпорват или ни се карат
-    раздразнителност и сменящи се настроения
-    физиологични симптоми, като стомашни проблеми, главоболие или дори болки в гърдите
-    алергични реакции като екзема или астма
-    проблеми със съня
-    прекалено пушене, пиене, ядене или злоупотреба с хапчета (наркотици)
-    депресия или тъга

Всеки изживява стреса по различен начин. Някои хора стават гневливи и си го изкарват на околните. Други го таят в себе си и развиват хранителни разстройства или злоупотребяват с вредни субстанции. Някои хора, които имат хронично заболяване, могат да установят, че техните симптоми се засилват под влияние на стреса.  

Изградете гъвкавост и издръжливост
Забелязвали ли сте, че някои хора се адаптират бързо към стресови ситуации и се справят с лекота? Те остават спокойни под напрежение и способни да се справят с проблемите които възникват. Учени са изследвали и идентифицирали качествата, които правят някои хора да изглеждат естествено  гъвкави и издръжливи, дори когато са подложени на голям стрес. Ако искате да изградите вашата издръжливост, работете върху следните  качества и поведение:

-    мислете за промените като за предизвикателство и ги приемайте за нормална част от живота
-    гледайте на неуспехите и проблемите като на временни и преодолими
-    вярвайте, че ще успеете, ако продължавате да работите за постигане на целите си
-    предприемайте действия за преодоляване на проблемите които изникват
-    изграждайте здрави взаимоотношения и поемайте отговорностите си спрямо семейството и приятелите си
-    изградете си система за поддръжка и търсете помощ
-    участвайте редовно в развлекателни дейности и забавления

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......