Spa, релакс и антистрес

Техниките за дишане помагат за контролиране на стреса

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Вдишайте дълбоко броейки до четири след което бавно издишайте. Не се ли чувствате по-спокоен?

Повечето от нас са запознати с термина "борба или полет," известен също като противопоставяне на стреса. Той е това което тялото прави когато се приготвя да се противопостави на дадена ситуция. Мозъка сигнализира хормоните ни да са в готовност за действие. Учестява се дишането за да се достави на тялото ни повече ксилород, забързва се сърдечния ритъм, кръвното налягане се повишава, мускулите се превеждат в готовност и сетивата се изострят.

Когато се използва по подходящ начин, отговора на тялото ни срещу стрес ни помага да преодолеем много предизвикателства. Той ни позволява да избегнем предстояща злополука и понякога даже да помогнем за спасяването на хора в бедствие. Но проблеми започва, когато този отговор е непрекъснато провокиран от по-малко ключови ежедневните събития, като например притеснение за пари, задръствания, тревоги в работата или проблеми в междуличностите отношения в партньора.

Здравословните проблеми са единта страна на последствията, високото кръвно налягане като основен рисков фактор за сърдечно заболявания са другата. В отговор на стрес имунната система повишава чувствителността си към дихателни и други заболявания. Нещо повече, те могат да допринесат за изпадане в състояние на  тревожност и депресия. Често хората се опитват да облекчат натиска с употребата на алкохол или наркотици, или лоши навици като пушене или преяждане.

Ние не можем да избегнем всички източници на стрес в живота ни, нито бихме искали, но можем да развием здравословни начини да отреагираме на тях. Един от начините е да се позовете на спокойния отговор, обратен на стреса. Това е състояние на дълбока почивка, което може да бъде изградено по много начини, включително медитация, йога, както и прогресивна мускулна релаксация.

При медитацията биенето на сърцето намалява, процентът на потребление на кислород също. Кръвното налягане се стабилизира и се отпускаме.

Дишането се фокусира с обща характеристика на няколко техники. Първата стъпка е да се научим да дишаме дълбоко.

Ползите от дълбокото дишане
Когато дишаме дълбоко въздуха през носа ни напълно запълва белите дробове и издува корема. Това е едно умение, което често се крие пасивно.

За много от нас дълбокото дишане изглежда неестествено. Има няколко причини за това. За едни това е странно, други предпочитат да не издуват корема си защото в общопроетото мнение е застъпило правилото че за да изглеждаме добре трябва да имаме малък корем, а не да го изпъчваме напред без значение от причината. Като цяло това пречи на дълбокото дишане и то е заменено от нормално при което се издува само гръдния кош, но това само увеличава напрежението и тревожността.

Дишането ангажира диафрагмата която разделя гръдния кош от корема. Докато вдишваме тя отива надоло като птириска коремните органи за да освободи място за белите дробове. При издишване имаме обратния ефект - натиска дробовете за да изкара въздуха.

Съсредоточаване върху дишането

Фокусирането върху дишането ви помага да се съсредоточите върху бавното дълбокото дишане като се абстархирате от всички притесняващи мисли и усещания. Това е особено полезно ако сте склонни да задържате томаха си.

Първи стъпки
Намерете тихо, удобно място за сядане или лягане. Започнете да отбелязвате разликата между нормално дишане и дълбоко дишане. Първо поемете нормална глътка. След това се опитайте да поемете дъх дълбоко като въздуха минава бавно през носа ви и позволява на гърдите и корема да се разширят докато изпълните  белите дробове. След това издишайте бавно през устата. направете нормалнни и дълбоки вдишвания няколко пъти. Учестеното дишане често поражда чувства на напрегнатост и дискомфорт докато дълбоко дишане дава спокойствие.

Практикувайте дълбоко дишане в продължение на няколко минути. В последващ етап може да добавите произнасяне на фраза която ви харесва и ви кара да се чуствате добре. Започването с 10 минутна сесия е добро начало като постепенно увеличавайте докато достигнете до 20 минути.

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......