Spa, релакс и антистрес

Полезни физически техники за преодоляване на стреса

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019

Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция".

Дълбоко дишане:

Дълбокото дишане е прост, но много ефективен метод за релаксация. То е основен подход към отпускането и намаляването на стреса. Десет дълбоки вдишвания винаги действат успокояващо. Те са основен подход към медитацията. Заедно с други техники за релаксация, като Прогресивно Мускулно Релаксиране, релаксация и медитация, дишането спомага в голяма степен за намаляване на стреса.

За да приложите тази техника направете няколко дълбоки вдишвания и отпуснете тялото си след всяко. Това е всичко - лесно, просто и ефективно!

Прогресивна Мускулна Релаксация (ПМР):

Прогресивната мускулна релаксация е полезна за отпускането на тялото ви когато мускулите са напрегнати.

Идеята при ПМР е да напрегнете определена мускулна група колкото можете повече и да я задържите в това състояние на крайна напрегнатост за няколко секунди. След това отпуснете мускулите в предишното им състояние, и накрая съзнателно отпуснете мускулите още повече така че да са възможно най-спокойни.

С напрягането на мускулите вероятно ще откриете, че сте в състояние да ги отпуснете повече селд това отколкото ако направо се опитате да отпуснете дадена ускулна група.

Експериментирайте с ПМР. Напрегнете максимално ръката си за няколко секунди, след което я отпуснете и накрая се опитайте да го направите още повече на подсъзнателно ниво. Като резултат би трябвало да почувствате дълбоко спокойствие на цялата ръка. Може да опитате тази техника и с други мускулни групи.

"Отпускаща реакция":

"Отпускаща реакция" е техника доста близка до медитацията. Тя има съвсем реален ефект за намаляване на стрес и контролиране на напрежението. Преките резултати са дълбоко спокойствие, забавен сърдечен пулс и дишане, намаляване потреблението на кислород и по-голяма устойчивост на кожата.

Това е нещо, което можете да направите за себе си, като изпълните следните стъпки:

- Разположете се комфортно

- Затворете очи

- Започнете да отпускате мускулите на краката си като продължавате с тези които се намират в горната част на тялото.

- Фокусирайте вниманието си върху дишането.

Правете това в продължение на десет или двадесет минути.

Още по-силен алтернативен подход е да следвате тези стъпки, но да използвате прогресивна мускулна релаксация.

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......