Spa, релакс и антистрес

Как да се справим със стреса

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2019
Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които причиняват стрес са субективни, какво се случва вътре в тялото Ви когато сте под стрес?

Ето един пример:

Когато тялото установи че сте под стрес хипоталамуса (малка част от мозъка) се ангажира в обратно отклонение с хипофизата жлеза, която започва да произвежда хормони. Те се наричат катехоламини или "хормони на стреса". Произвеждани от надбъбречните жлези тези хормони са известни като адреналин. Тяхната работа е да породят реакция на организма срещу стреса.

Симптомите на стреса се класифицират в пет различни категории - физическа, емоционална, умствена, духовна и социална. Не е лесно да се изброят физическите, духовните и емоционалните симптоми в тази кратка статия, но все пак можем да разберем физическите симптоми и ефекта им върху човешкото поведение, което може да ни даде добра индикация на умственото и емоционалното въздействие на стреса върху човешкото тяло.

Физическите симптоми на стрес могат да се отразят върху различни части на тялото. Основните области са мускулите и храносмилателната система. Някои други симптоми са главоболие, мускулни спазми, зъбобол, болки в челюстта, нарушено храносмилане, гадене, язва, диария, запек, задух, сърдечни палпитации, студена на ръцете и краката, акне, екзема и псориазис .

Общият ефект на стреса върху поведението може да бъдат лесно описано. Някои общи характеристики включват притесненост, нервност, бързо говорене, невъзможност да се отпуснете, плач, постоянна умора, повишена умора, склонност към наркотични вещества, неувереност, безсъние, повишена консумация на храна и увеличено тегло, загуба на ефективност на работното място, повишено пушене и пиене.

Последните две са особенно вредни, защото водят до краткосрочни и дългосрочни негативни последици за тялото.

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......