Spa, релакс и антистрес

Домашните любимци

Домашните любимци намаляват стреса
От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Притежаването на домашен любимец може да намали стрес и да подобри здравето ви в много аспекти, но не всеки е готов да има и да се грижи за него.

За много притежатели на домашни любимци, имането на котка или куче изпълва живота им с компания и привързаност, но всъщност това може да е много повече.

Проучвания показват че когато собственик на котка или куче е изправен пред задача с висок стресов фактор, то той показва проява на по-малко стрес ако е с любимеца си вместо с приятел. Други изследвания показват че домашните любимци намаляват депресията, кръвното налягане и склоняват собствениците към по-често правене на физически упражнения като така намаляват риска от сърдечен удар. Друг любопитен факт е че по-възрастните притежатели на домашни любимци изпитват по-голяма наслада и удовлетворение от живота за разлика от тези които нямат.

Трябва ли да си вземете домашен любимец?

Преди да се решите на тази стъпка преценете дали ангажиментите ви позволяват това. Времето което може да отделяте за грижата за него до голяма степен зависи от стила ви на живот. Това определя дали любимеца ще бъде за вас радост или тежест. Ако работата ви е свързана с пътувания то вие ще имате нужда да ангажирате някой който да се грижи за него докато вие отсъствате. Имането на физически увреждания също може да ви възпрепятства да имате куче, защото то се нуждае от ежедневни разходки, които биха представлявали трудност за вас особенно през зимните месеци. То е и доста шумно, защото обича да лае по почти всичко, което може да ви стресира понякога.

Ако сте чистник и обичате къщата ви да е винаги в перфектен вид, то кучето или котката не са за вас. Като изключим ходенето по нужда на неподходящи места понякога те също така драскат мебелите. Не на последно място преценете и разходите. Наред с всички рутинни разходи в семейството прибавянето на такива за куче или котка може да ви дойдат в повече. Ако тези два варианта са скъпи за вас може да си изберете друго животно което да намали стреса, да ви прави компания и да ви разведрява като например хамстер, риби, канарчета и други.

Още от Spa, релакс и антистрес

 • 2013-12-01 08:00

  Техниките които ще разгледаме са дълбоко дишане, Прогресивно Мускулно Релаксиране и "отпускаща реакция". ......
 • 2012-10-02 00:00

  Стреса е субективен. Различните хора реагират по различен начин на стресови преживявания. Макар че събитията, които......
 • 2012-07-17 08:00

  Средата в която живеем е пълна с стресори. Има различни елементи около нас, които са причина за различните видове......
 • 2011-05-13 08:00

  Чувствате върху себе си прекалено голямо напрежение и изисквания? Не можете да спите от притеснения за контролни и......
 • 2011-05-13 05:00

  Бaланса между дома, работното място и психологичесото състояние е много важен. Малкото стрес не е проблем, но ако е в......