Спа Идея

Как да се справим с кожичките на ноктите?

Как да се справим с кожичките на ноктите?
От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Кожичките по ноктите са мънички гънки на загрубяла кожа в основата на ноктите. Грижата за тях е много важна или в противен случай се възпаляват и стават нацепени и болезнени. Напуканите и стърчащи кожички са често срещани и са в резултат от пренебрежително отношение към ръцете, липса на овлажняване на кожата и неправилен хранителен режим. В стремежа си да се грижим за красотата на цялото тяло, ние често пренебрегваме тази миниатюрна част от тялото си и накрая резултатът е пораснали, напукани, стърчащи, болезнени кожички Това състояние на ръцете се наблюдава предимно през зимата и наистина може да е много болезнено. Причинява се от студения сух зимен въздух, който причинява прекомерното изсушаване на кожата.

Напуканите кожички може да се причинят и от много суха кожа или от прекомерното миене на ръцете и краката. Много е важно да запомните да не гризете, дъвчете, изрязвате и силно да ги избутвате назад, тъй като това допълнително ги разранява и ще повреди правилния растеж на ноктите ви. Също така избягвайте директния контакт с препарати и редовно мажете ръцете с овлажняващ крем За да изглеждате добре, трябва да се чувствате добре и да се грижите за себе си. Вижте как с нашите съвети може да се погрижите за кожичките на ноктите:

Домашни рецепти за напукани и сухи кожички:

 

 • Първото и най-основно правило е да ползвате много овлажняващ крем за кожички. Такива кремове се продават в магазините за козметика и се ползват за повредени нокти Продават се под различна форма- със съдържание на восък, крем или масла и трябва да се нанасят няколко пъти дневно. Единственото, което трябва да направите е да втриете малко количество овлажняващ крем в кожичките и със сигурност ще забележите разликата за няколко дни.
 • Витамин Е също може да се ползва, за да се премахнат сухите и напукани кожички. Масажирайте маслото в кожичките и върха на пръстите ежедневно. Това ще ви помогне да се изгладят и хидратират кожичките.
 • Друг чудесен продукт, който може да се ползва при напукани кожички е маслото от ший. То е леко жълто или с цвят на слонова кост и има възстановяващи козметични свойства като овлажняващ крем или емулсия. Маслото предпазва от много неблагоприятни климатични условия.
 • Напоследък е много популярен метод да се ползват специалните памучни ръкавички за през нощта, за да се сдобием с красиви ръце без напукани кожички. Започнете с почистване и овлажняване на ръцете, ноктите и ножичките и след това ги мушнете в ръкавичките. Те ще предпазят ръцете от изсушаване през нощта и освен това ще загреят овлажняващия крем като задържат телесната ви топлина в ръкавичките.
 • И не на последно място храненето  много важно за красотата ни. За да избегнете изсушаването и нацепването на кожичките си е много важно да включите в хранителния си режим храни съдържащи витамин А, В, С, D и Е. Освен това цинкът и калцият са много важни. Не прекалявайте с алкохола, захарта и наситените мазнини.

Още от Спа Идея

 • 2013-04-11 06:25

  Кой единственият и най-голям проблем на хората подлагащи се на диета, когато искат да отслабнат? Сила на волята?......
 • 2012-12-30 14:01

  Тялото се нуждае от физическа дейност и няма аргумент против това твърдение. Физическите упражнения не само ни......
 • 2012-10-18 08:00

  Следващите 25 закусчици дават на организма около 100 калории и ни потушават глада до следващото основно ястие без да......
 • 2012-10-16 04:14

  Тресавищната торф или или тресавищна кал се е ползвала от векове, за да тонизира, детоксикира и балансира тялото.......
 • 2012-10-15 07:56

  За да имаме красива кожа, тен и тяло трябва да се яде правилно и здравословно. Някои от най-добрите разкрасителни......