Спа Идея

12 Източника на натурални витамини-(1)

Първа част - 12 Източника на натурални витамини-(1)
От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Взимането на витамини дълго време беше смятано за задължително условие за постигане на добро здраве. Всъщност здравните експерти са на едно мнение, че тези органични молекули са нужни на тялото в съвсем малки количества, за да се радваме на добро здраве.Пак според тези експерти ако човек е лишен от определен витамин определено след време ще може да наблюдава и симптомите породени от неговата липса.

Известен и необорим факт е, че витамините са изключително важни за организма. Дори и децата в 1-ви клас са наясно, защото майките им говорят за това непрекъснато. Но защо ли всички си мислят, че витамините се набавят от малкото шишенце, което сме си купили от аптеката?

Голяма заблуда е, че витамините могат да се набавят единствено от аптеките или магазините за хранителни добавки. Всъщност те си съществуват в естествен вид и за да ви дадем малко повече информация по темата сме направили описание на основните видове витамини.

Основните видове витамини налични на пазара


Има 3 основни групи витамини които се продават на пазара днес. Тези 3 основни типа са натуралните витамини, витамини на кристали и синтетични витамини.

Натуралните витамини

Натуралните витамини са онези, които лесно може да си набавите чрез храната. Ако се обработи термично храната, витамините ще са налични, както и ензими, ко-ензими, минерали минерални активатори и др.

Витамини на кристали

Витамините на кристали са онези, които се извличат от натурални хранителни източници, но са вече обработени с различни силни химикали, разтворители, чрез горещина и дестилация, за да се отделят специфичните витамини от останалите синергистични компоненти свързани с тях. Като такива, тези витамини имат много проста структура в сравнение със сложната структура на натуралните витамини.

Синтетични витамини


Синтетичните витамини са онези витамини, които се произвеждат по химичен начин в лаборатории. И понеже не са получени от естествен източник, структурата на тези витамини напомня структурата на кристалните витамини.
Както може да видите и сами, витамините не се ограничават само до онези , които се предлагат в аптеката. В тази статия ще се концентрираме на онези, които могат да се открият и в храната- естественият източник на витамини.

Естествени добавки от витамини

Според проучвания нашето тяло се нуждае от 13 витамини за да функционира добре тялото. Тези витамини се състоят от витамините А, С, D, E, K и В. Витамините от група В от друга страна се състоят от тиамин, рибофлавин, ниацин, биотин, витамин В6, витамин В12  и т.н.

Сега всички те се предлагат в аптеките в разнообразни концентрации. Обаче всички тези 13 витамини могат да се намерят и в хранителните магазини. Всъщност човек ако се храни с разнообразни храни ще може да си ги набави и само чрез храната. И както преди това казахме, че дори и малки количества са достатъчни, за да функционира тялото добре.

Затова ако се интересувате от поддържането на отлично здраве, определено може да разчитате на натуралните витамини, които природата ни предлага. Ето и списък на хранителните източници на тези натурални витаминни добавки:

1.    Витамин А- този витамин може да се открие в месото и млечните продукти като мляко, сирене, сметана, черен дроб, бъбреци. Но тъй като всички те са също така и източник на висок холестерол, може да предпочетете да си доставите витамин А от неговия предшественик бета-каротен. Основните източници на бета каротена са суровите моркови, сладките картофи, тиквичките, пъпешите, спанака, манго, броколи и други червени и жълти плодове и зеленчуци.

Още от Спа Идея

 • 2013-04-11 06:25

  Кой единственият и най-голям проблем на хората подлагащи се на диета, когато искат да отслабнат? Сила на волята?......
 • 2012-12-30 14:01

  Тялото се нуждае от физическа дейност и няма аргумент против това твърдение. Физическите упражнения не само ни......
 • 2012-10-18 08:00

  Следващите 25 закусчици дават на организма около 100 калории и ни потушават глада до следващото основно ястие без да......
 • 2012-10-16 04:14

  Тресавищната торф или или тресавищна кал се е ползвала от векове, за да тонизира, детоксикира и балансира тялото.......
 • 2012-10-15 07:56

  За да имаме красива кожа, тен и тяло трябва да се яде правилно и здравословно. Някои от най-добрите разкрасителни......