Коментари

Отговор на коментар

Тук можете да можете да напишете персонален отговор на избрания от Вас коментар.

ani написа:

и минералиВитамин АПрепоръчителна дневна доза: 5 000 IU* Безопасна горна граница: 10 000 IU Добри хранителни източници: яйца, млечни продукти, пъпеш, сок от моркови, манго, тиква, спанак, картофи, риба тон, тъмнозелени, оранжеви и червени на цвят зеленчуци (зелените листни зеленчуци (спанак, лапад, салати и др.), морковите, доматите, броколи, кайсии, тикви, пъпеши, праскови. Лечебни свойства Витамин А е общото име, дадено на група естествено образуващи се молекули, наречени ретиноиди – важни съединения, срещани в източници както от растителен, така и от животински произход, които са нужни за да е ефективна имунната система. Без достатъчно витамин А тялото е податливо на инфекции, които могат да причинят всичко от дребна шарка до СПИН. Витаминът играе важна роля в синтеза на зрителния пигмент родопсин, който осигурява адекватната адаптация на окото към слаба светлина. За образуването му е необходимо определено ниво на ретинол в организма. Витамин А стимулира синтеза на надбъбречните и половите хормони, повишава устойчивостта на организма към студ и инфекциозни заболявания. Дефицитът на витамин А в организма води до нарушена адаптация на окото към слаба светлина (т. нар. кокоша слепота), както и до засилено вроговяване на кожата. За щастие, повечето хора получават достатъчно витамин А чрез хранителния си режим, но недостатъчност може да се получи при хора с рак, туберкулоза, пневмония, хронични бъбречни заболявания, инфекции на пикочната система или заболявания на простатата, защото всички тези заболявания увеличават нуждата на тялото от този витамин. Хора с храносмилателни проблеми, които влошават абсорбацията на мазнини – например коремни заболявания и кистозни фибрози – също са в рискова ситуация. Наръчник на купувача Следващият път, когато пазарувате, не забравяйте да си купите много плодове и зеленчуци – отлични източници на витамин А, и то във вида, в който повечето доктори препоръчват да се получава този важен витамин. Плодовете и зеленчуците не само съдържат и стотици други полезни за здравето съставки, но и формата, в която те ви поднасят витамин А – като бета-каротин – не е потенциално токсична, за разлика от витамин А. (Както витамин А, така и бета-каротина, могат да увредят черния дроб у хора, които пият много алкохол.) Контрол за безопасност Въпреки че витамин А, без всякакво съмнение, е крайно необходим, повече не означава непременно по-добре. Всъщност, тук повече може да бъде направо опасно. Внимавайте! Витамин А е единственият витамин, при който свръхприемът да причини токсични прояви именно резултат на прекомерна консумация на храни, които го съдържат в големи количества. Взимани в кратък период от време, големи количества витамин А могат да причинят раздразнителност, главоболие, повръщане, болки в костите, обща слабост, размазано виждане. Редовен прием на количества, по-големи от 10 000 IU – безопасната горна граница за витамин А – могат да бъдат проблемни, и да причинят загуба на коса, слабост, главоболие, уголемен черен дроб и далак, анемия, схващания и болки в ставите. Всъщност, известен е поне един смъртен случай след редовна всекидневна употреба на 25 000 IU от този потенциално токсичен хранителен елемент. По време на бременност бъдещите майки трябва да бъдат особено внимателни с приема витамин А. Дневни дози от 10 000 IU (количество, срещано в някои добавки от мултивитамини и минерали) през първите три месеца от бременността са свързвани с висок риск от вродени дефекти. Високите количества на витамин А по време на бременност може да предизвикат спонтанен аборт, аномалии в развитието на плода и вродени дефекти на новороденото. Не се препоръчва бременни жени или жени, които имат намерение да забременяват да взимат витамин А като добавка към храната или други препарати, съдържащи витамин А без препоръката на лекар. Поради тези причини бременни жени никога не трябва да приемат дози от 10 000 IU и задължително трябва да бъде извършена лекарска консултация. Те също така трябва да проверят състава на добавката си от мултивитамини и минерали, за да са сигурни, че съдържа по-малко от 10 000 IU от този полезен, но същевременно потенциално опасен н хранителен елемент. *IU (international unit) – международна единица Референтните стойности за прием на Витамин А включват витамин А (ретинол), b-каротин и другите каротини. Стойностите са изразени като ретинол еквиваленти: 1 Ретинол Еквивалент (РЕ) = 3.33 Международни Единици (IU) ретинол 1 IU витамин А = 0.3 РЕ (мкг) = 10 МЕ b -каротин = 6 мкг b-каротин = 12 мкг други каротини - провитамини А (В опаковката на витамините, които купувате винаги е посочено количеството IU, които съдържа лекарствения продукт). Още от Витамини и минерали

Вашето име:
Вашият отговор: (препоръчително на кирилица)
Искам да следя коментарите
Email: