Рецепта за Задушено брюкселско зеле с орехи и дребен лук

Задушено брюкселско зеле с орехи и дребен лук


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Рецептата е лесна за изпълнение, освен това ястието изглежда апетитно и е изключително здравословно. Опитайте!

Необходими продукти:
•    8 купи брюкселско зеле (отстранете основата на всяка зелка и разрежете зеленчука на две)
•    4 лентички бекон
•    1 супена лъжица масло от рапица
•    1 купа нарязан на филийки дребен лук
•    1 чаена лъжичка ситно нарязан чесън
•    3/4 купа орехови ядки (леко запържени в тиган с незалепващо покритие)
•    2 чаени лъжички кафява захар

Начин на приготвяне:
1. Поставете брюкселското зеле в подходящ за микровълнова фурна съд, добавете няколко супени лъжици вода и го оставете да се задуши за около 5-6 минути (продължителността зависи от мощността на вашата микровълнова фурна). Внимавайте да не преварите зеленчука. Оцедете брюкселското зеле от излишната вода.
2. Докато зелето се задушава, запечете бекона на умерена температура, в тиган с незалепващо покритие, намазан с масло от рапица. Извадете бекона от тигана и го поставете върху салфетка докато изстине, след което го натрошете на дребни парченца.
3. Изсипете маслото от рапица в същия тиган, който сте използвали за бекона и го загрейте на умерена температура. Добавете предварително нарязания лук и го задушете за около 2-3 минути, като успоредно с това разбърквате често. След това прибавете и чесъна и го оставете на котлона докато придобие златист цвят. Прибавете брюкселското зеле и бъркайте в продължение на няколко минути, докато то също се задуши.
4. Най-накрая добавете орехите и поръсете сместа с кафявата захар. Бъркайте докато всички съставки се размесят добре. Намалете котлона и оставете тигана върху него за още около минута, две. Овкусете със сол и черен пипер, в зависимост от предпочитанията си. Разпределете зеленчуковата смес в удобни за сервиране купички и гарнирайте всяка с парченца натрошен бекон.

Количество:
8 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 165
Мазнини: 9 g.
Холестерол: 6 mg.
Протеини: 6 g.
Въглехидрати: 20 g.
Фибри: 5 g.
Наситени мазнини: 0.9 g.
Мононенаситени мазнини: 5.2 g.
Полиненаситени мазнини: 3 g.


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа