Рецепта за Кексчета с ябълки и овесени ядки

Кексчета с ябълки и овесени ядки


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Продукти:
За глазурата
•    1/4 чаша бяла или кафява захар
•    1/4 чаша неизбелено брашно
•    1 щипка сол
•    1/8 ч.л. канела на прах
•    2 с.л. нискомаслен маргарин (с 8 грама мазнини за 1 супена лъжица)
•    2-3 с.л. овесени ядки

За кексчетата
•    2 с.л. нискомаслен маргарин
•    1/2 чаша захар
•    2 ч.л. екстракт от ванилия
•    1 яйце
•    1/2 чаша неизбелено брашно
•    1/2 чаша пълнозърнесто пшеничено брашно
•    1/2 ч.л. бакпулвер
•    1/2 ч.л. сода бикарбонат
•    1/2 ч.л. сол
•    1/4 чаша обезмаслена сметана
•    2 с.л. нискомаслена суроватка
•    2 обелени, почистени и нарязани на кубчета ябълки (около 1 1/2 чаши)

Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната до 375 градуса. Покрийте дъното на всяка от 12 формички за кекс с готварска хартия или фолио.
2. В голям съд разбъркайте продуктите за глазурата: кафява захар, брашно, сол и канела. След получаване на хомогенна смес добавете маргарина. Прибавете и овесените ядки и разбъркайте добре.
3. С помощта на миксер в друг съд разбъркайте съставките за кексчетата (маргарин, захар, ванилия и яйце).
4. Към получената смес добавете брашното, бакпулвера, содата бикарбонат, солта и разбъркайте добре.
5. Добавете сметаната и суроватката и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
6. Прибавете предварително нарязаните на кубчета ябълки.
7. Равномерно разпределете сместа във всички формички за кекс. Поръсете всяко кексче с предварително приготвената глазура. Печете в продължение на 20 минути или докато кексчетата придобият златисто кафяв цвят.

Количество:
12 кифлички (6 порции)


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 130
Мазнини: 2.5 g.
Холестерол: 18 mg.
Протеини: 3 g.
Въглехидрати: 25 g.
Фибри: 1.5 g.
Наситени мазнини: 0.5 g.
Мононенаситени мазнини: 1 g.
Полиненаситени мазнини: 1 g.


Потребителска оценка
4.0 / 2 гласа