Рецепта за Овчарски пай

Овчарски пай


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Време за приготвяне:
1 час

Необходими продукти:
•    550 грама картофи – обелени и нарязани на средно големи кубчета
•    1/2 чаша обезмаслено прясно мляко
•    1 супена лъжица маргарин или масло
•    3/4 чаена лъжичка сол
•    1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
•    450 грама крехка кайма от телешко филе
•    1 средно голяма глава лук – нарязан на едро
•    1 купа бланширан микс от грах и моркови
•    1/2 чаена лъжичка суха мащерка
•    1/2 чаша обезмаслен телешки бульон с ниско съдържание на сол
•    1/4 чаша червено вино
•    1/2 купа доматено пюре

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 175 градуса. Намажете дъното на огнеупорен йена-глас съд за печене с мазнина.
2. Поставете нарязаните картофи в средно голяма тенджера и налейте толкова вода, колкото да ги покриете. Включете котлона на висока температура. След като водата заври, намалете котлона и оставете картофите да се варят на бавен огън в продължение на 10-12 минути, или докато омекнат. Оцедете картофите от излишната вода и ги върнете в тенджерата. Докато са все още топли добавете прясното мляко, маргарина/ маслото, част от солта и черния пипер. Смачкайте картофите на пюре с помощта на вилица. Оставете ги настрани.
3. Загрейте голям тиган с незалепваща повърхност и запържете в него мляното телешко месо. Необходими са ви 5-6 минути. Оцедете отделилата се мазнина и прехвърлете телешкото месо в средно голяма стъклена купа. Върнете тигана на котлона и запържете в него лука, граха, морковите и мащерката. Разбърквайте периодично. Внимавайте да не загорите лука. За да омекнат зеленчуците са необходими не повече от 5-7 минути.
4. Върнете месото при зеленчуците в тигана, прибавете бульона, виното и доматеното пюре. Изчакайте водата да се изпари, след това добавете остатъка от солта и черния пипер. Разбъркайте. Прехвърлете сместа в предварително подготвения съд за печене. Равномерно разпределете смачканите на пюре картофи върху сместа от месо и зеленчуци. Печете в продължение на 25-30 минути или докато картофите хванат апетитна кафява коричка.

Количество:
4 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 350
Мазнини: 10 g.
Холестерол: 70 mg.
Протеини: 27 g.
Въглехидрати: 36 g.
Фибри: 6 g.
Наситени мазнини: 4 g.
Мононенаситени мазнини: 1 g.
Полиненаситени мазнини: 0.2 g.


Потребителска оценка
3.5 / 2 гласа