Рецепта за Пикантна салата с говеждо месо

Пикантна салата с говеждо месо


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Време за приготвяне:
1 час и 55 минути

Необходими продукти:
За салатата
•    450 грама говежди пържоли или говеждо филе без кокал
•    2 супени лъжици сухо шери или ябълков сок
•    1 супена лъжица зехтин или слънчогледово олио
•    1 супена лъжица соев сос
•    2 чаени лъжички захар
•    8 средно големи стръка зелен лук – ситно нарязани
•    2 средно големи домата – нарязани на кубчета
•    300 грама пресни гъби – нарязани на филийки
•    1 малка маруля – нарязана на лентички

За пикантния сос с джинджифил
•    1/4 чаша оризов оцет или бял винен оцет
•    2 супени лъжици соев сос
•    1 супена лъжица фино нарязан корен от джинджифил
•    1 чаена лъжичка сусамово олио
•    1/8 чаена лъжичка лют червен пипер
•    1 скилидка чесън – ситно нарязана

Начин на приготвяне:
1. Отстранете тлъстините от говеждото месо. Нарежете месото на лентички, а лентичките на кубчета. Съвет: говеждото се разрязва по-лесно когато е частично замразено. В стъклена или пластмасова купа смесете шерито, зехтина, захарта и половината от соевия сос. Разбъркайте добре. Към сместа прибавете нарязаното говеждо месо. Разбъркайте. Покрийте купата с прозрачно фолио и я приберете в хладилника за половин час.
2. Загрейте един средно голям тиган на умерена температура. След това поставете в него половината от маринованото говеждо месо. Пържете и бъркайте в продължение на 3-4 минути или докато месото загуби естествения си розов цвят. Извадете говеждото от тигана и го оцедете от отделилата се мазнина. Повторете същата процедура и с останалата част от месото.
3. В чиста дълбока купа смесете готовото говеждо месо и лука. Последователно и на пластове върху месото и лука аранжирайте доматите, гъбите и почистените листа от марулята. Покрийте купата с фолио и я приберете в хладилника за поне час, но в никакъв случай за повече от 10 часа.
4. Пресипете продуктите за соса в плътно затварящ се пластмасов съд и ги раздрусайте. Излейте получения сос върху салата и разбъркайте внимателно.

Количество:
6 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 190
Мазнини: 6 g.
Холестерол: 55 mg.
Протеини: 25 g.
Въглехидрати: 8 g.
Фибри: 2 g.
Наситени мазнини: 1.5 g.
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа