Рецепта за Спаначна фритата с Креолски сос

Спаначна фритата с Креолски сос


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Предложеният Креолски сос, който между другото допълва перфектно класическата спаначна фритата, ще ви даде възможност да се докоснете до вкусовото разнообразие на Франция, Италия и Африка.

Време за приготвяне:
35 минути

Необходими продукти:
За соса
•    1 голям домат – нарязан на едри кубчета
•    1 малка глава лук – ситно нарязан
•    2 супени лъжици ситно нарязана целина
•    1/4 чаена лъжичка паприка
•    1/8 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
•    1/8 чаена лъжичка чили сос

За фритатата
•    2 чаени лъжички масло от рапица или соя
•    1 малка глава лук – ситно нарязан
•    270-300 грама замразен спанак – частично размразен и оцеден от излишната вода
•    1 и 1/2 чаши яйчен заместител или 3 яйчни белтъка
•    1/2 чаена лъжичка прясна или 1/8 чаена лъжичка суха мащерка
•    1/8 чаена лъжичка сол
•    1/8 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
•    2 супени лъжици настъргано нискомаслено сирене Моцарела

Начин на приготвяне:
1. Пресипете всички съставки за соса в дълбок съд и ги загрейте на умерена температура. Разбърквайте периодично. След като сместа заври, намалете котлона, отстранете капака на съда и я оставете да къкри на слаб огън в продължение на около 5 минути. Разбърквайте от време на време. Сместа трябва да се сгъсти. След като това стане, отстранете тенджерата от котлона, но по възможност поддържайте сместа топла.
2. Пресипете мазнината в средно дълбок тиган с незалепваща повърхност и я загрейте. След като това стане, добавете лука и го задушете за около минута-две, като разбърквате от време на време. Прибавете спанака и продължете с готвенето в продължение на още 2-4 минути като бъркате през цялото това време.
3. В малка купа разбъркайте яйчния заместител/ белтък, мащерката, солта и черния пипер. Пресипете получената смес върху сместа от лук и спанак. Покрийте съда и го поставете на включения на умерена температура котлон за около 5-7 минути или докато яйчния продукт стане готов. Поръсете ястието със сирене и го нарежете на порции. Сервирайте с предварително приготвения Креолски сос.

Количество:
4 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 120
Мазнини: 3 g.
Холестерол: -
Протеини: 13 g.
Въглехидрати: 9 g.
Фибри: 3 g.
Наситени мазнини: -
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа