Рецепта за Запеканка със спанак и гъби

Запеканка със спанак и гъби


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Това е една чудесна гарнитура или основно ястие, което се приготвя с разнообразие от богати на витамини и минерали зеленчуци.

Необходими продукти:
•    1 купа ситно нарязан лук
•    2 купи (приблизително 240 грама) почистени и нарязани на филийки гъби
•    2 купи настъргани или нарязани на кубчета моркови
•    1 купа нарязани на кубчета тиквички
•    600 грама замразен и нарязан оцеден от излишната вода спанак
•    1/2 купа брашно
•    3 големи и съвсем леко разбити яйца
•    3/4 купа яйчен заместител
•    1/4 чаена лъжичка сол
•    1/4 чаена лъжичка черен пипер
•    2 чаени лъжички пилешки бульон на прах без добавена сол

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 160 градуса. Покрийте дъното на избрания от вас съд за печене с мазнина – слънчогледово олио или масло от рапица.
2. Пресипете малко количество мазнина (слънчогледово олио или масло от рапица) на дъното на тиган с незалепваща повърхност. Загрейте тигана и добавете лука и гъбите. Покрийте тигана и оставете сместа да къкри на умерена температура, като разбърквате от време на време. Отстранете тигана от котлона тогава, когато гъбите придобият приятен златист загар.
3. Пресипете сместа от лук и гъби в дълбока купа, добавете останалите съставки и разбъркайте добре. Пресипете готовата смес в предварително приготвения и намазан с мазнина съд за печене. Печете в продължение на 45-60 минути, или докато зеленчуците хванат хрупкава коричка и придобият приятен златист загар.

Количество:
9 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 104
Мазнини: 2.6 g.
Холестерол: 72 mg.
Протеини: 8 g.
Въглехидрати: 14 g.
Фибри: 3.5 g.
Наситени мазнини: 0.8 g.
Мононенаситени мазнини: 0.7 g.
Полиненаситени мазнини: 0.4 g.


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа