Рецепта за Зимен зеленчуков миш-маш на фурна

Зимен зеленчуков миш-маш на фурна


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Необходими продукти:
•    3 големи необелени моркова – нарязани на едри шайби
•    1 голяма глава сладък лук – почистен и нарязан на едри парчета
•    Приблизително 18 почистени от люспите сурови скилидки чесън (по желание)
•    1 средно голям картоф – нарязан на едри кубчета
•    3 грудки пащърнак – необелени и нарязани на кубчета
•    1 супена лъжица зехтин или друг вид растително олио
•    2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
•    1 чаена лъжичка суха мащерка
•    1 чаена лъжица пресен розмарин – ситно нарязан
•    Сол и прясно смлян черен пипер на вкус (по желание)
•    Зехтин или слънчогледово олио
•    1/2 чаша пилешки или зеленчуков бульон (в случай че ястието стане прекалено сухо)

Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 200 градуса. Покрийте дъното на избрания от вас съд за печене с готварско фолио, а след това намажете фолиото със слънчогледово олио или зехтин.
2. Поставете всички зеленчуци в дълбока купа и ги разбъркайте добре. Добавете олиото или зехтина и лимоновия сок. Поръсете сместа с мащерка, розмарин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. В случай че разполагате с време, бихте могли да оставите сместа да престои в хладилник за 12 часа.
3. Когато сте готови да довършите започнатото, извадете зеленчуковия микс от хладилника и го разстелете в предварително подготвената според указанията по-горе тава за печене. Напръскайте зеленчуците с мазнина и поставете тавата в загрятата фурна.
4. Печете докато зеленчуците омекнат и хванат приятна златиста коричка. За това са необходими приблизително 50-60 минути. След 30-ата минута трябва да обърнете зеленчуците.

Количество:
6 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 117
Мазнини: 2.6 g.
Холестерол: -
Протеини: 2 g.
Въглехидрати: 23 g.
Фибри: 5.3 g.
Наситени мазнини: 0.4 g.
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа