Рецепта за Артишок на микровълнова фурна с чеснов сос

Артишок на микровълнова фурна с чеснов сос


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Задушете малко артишок в микровълновата фурна. Това ще ви помогне да приготвите ястието лесно и бързо. Сосът от печен чесън е не само лек, но и успоредно с това прави ястието ниско калорично.
 
Необходими продукти:
•    1 цяла глава чесън (с изрязана горна част)
•    1/2 чаена лъжичка зехтин
•    2 супени лъжици нискомаслена майонеза
•    2 супени лъжици обезмаслена сметана
•    Черен пипер на вкус
•    4 средно големи артишока

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете предварително приготвения според указанията по-горе чесън върху парче готварско фолио, добавете зехтин. Опаковайте чесъна във фолиото и го поставете във фурната за около 30-40 минути, или докато чесъна омекне и хване приятен златист загар. Извадете чесъна от фурната и го оставете настрана за 15-ина минути, докато се охлади.
2. С помощта на пръстите си изстискайте скилидките чесън от ципата. Поставете ги малка купа, добавете майонезата и сметаната и разбъркайте с вилица. Трябва да се получи гладно пюре. Добавете черен пипер на вкус. Покрийте купата и я приберете в хладилника, докато дойде време полученият сос да бъде използван.
3. Междувременно, разрешете артишока по дължина. Поставете половинките артишок в голям, подходящ за употреба в микровълнова фурна съд и добавете половин чаша вода. Покрийте съда и го поставете в микровълновата фурна. Включете фурната на максимална мощност за около 15 минути. Точно толкова са ви необходими, за да постигнете желаната крехкост.
4. Сервирайте всеки стрък артишок с лъжица чеснов сос с майонеза и сметана.

Количество:
4 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 111
Мазнини: 2.7 g.
Холестерол: -
Протеини: 5.5 g.
Въглехидрати: 19 g.
Фибри: 7 g.
Наситени мазнини: 0.5 g.
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа