Рецепта за Задушено цвекло с гарнитура от козе сирене

Задушено цвекло с гарнитура от козе сирене


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Ястието може да се сервира като зеленчуково предястие или да се използва като плънка за омлет.
 
Необходими продукти:
•    1 връзка листа от цвекло – червени или зелени (с отстранени стебла)
•    1 чаша вода
•    2 чаени лъжички зехтин
•    1 чаена лъжичка стрит или ситно нарязан чесън
•    Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
•    1/8 купа натрошено козе сирене
•    1 супена лъжица прясно печени семена от шишарка

Начин на приготвяне:
1. Подредете листата цвекло едно върху друго и след това ги нарежете на тънки лентички. Поставете нарязаното цвекло в цедка и го изплакнете и оцедете добре. Пресипете лентичките цвекло в голяма тенджера с незалепващо покритие и ги залейте с една чаша вода. Включете котлона на умерено висока температура и оставете сместа да заври. Разбърквайте често. Приблизително 4 минути след пълното завиране цвеклото ще придобие желаната крехкост. Извадете свареното цвекло от тенджерата и го оцедете от излишната вода.
2. Пресипете зехтина в същата тенджера, която сте използвали за варенето на цвеклото, и го загрейте на умерена температура. След като зехтинът се сгорещи, добавете ситно нарязания чесън. Бъркайте в продължение на около 30 секунди. Прибавете свареното цвекло и задушавайте в продължение на 2 минути. По желание добавете сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
3. Изключете котлона, поръсете цвеклото с предварително натрошеното козе сирене и препечените семена от шишарка. Покрийте тенджерата с капак и оставете сместа да престои така в продължение на поне минута-две преди сервиране.

Количество:
4 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 75
Мазнини: 5.5 g.
Холестерол: 5 mg.
Протеини: 3 g.
Въглехидрати: 3 g.
Фибри: 2 g.
Наситени мазнини: 1.8 g.
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа