Рецепта за Лимонови кексчета с кисело мляко

Лимонови кексчета с кисело мляко


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Време за приготвяне:
40 минути

Необходими продукти:
За основата
•    500 грама бутер тесто – частично размразено

За пълнежа
•    1 чаша пудра захар
•    1/2 чаша царевично брашно
•    2 яйчни жълтъка
•    2 супени лъжици обикновена захар на кристали
•    1 чаена лъжичка чист ванилов екстракт
•    1 чаша нискомаслено прясно мляко
•    2 и 1/2 чаши нискомаслено или обезмаслено кисело мляко с вкус на лимон
•    1 супена лъжица настъргана лимонова кора

За глазурата
•    1 и 1/2 чаши нискомаслено или обезмаслено кисело мляко с вкус на лимон
•    1 чаша пудра захар
•    1 и 1/2 чаши пресни сини боровинки и малини

Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 200 градуса.
2. Разгънете листите бутер тесто върху предварително посипана с брашно повърхност.
3. Разрежете ги по дължина и ги поставете върху ненамазан с олио лист готварска хартия или в тава.
4. С помощта на вилица продупчете листите на няколко места. Печете в продължение на 7-10 минути или докато корите се надигнат и придобият приятен златист загар. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят.
5. В средно голям съд смесете пудрата захар, царевичното брашно, яйчните жълтъци, захарта, ванилията и 2 супени лъжици от прясното мляко. Разбъркайте добре и оставете сместа настрана.
6. Смесете остатъка от млякото (приблизително 3/4 чаша) с киселото мляко и оставете сместа да заври като бъркате непрестанно.
7. Комбинирайте още топлата млечна смес със сместа от пудра захар, жълтък и царевично брашно и бъркайте до получаване на гладка, еднородна каша.
8. Пресипете получената смес в дълбока тенджера и я загрейте. Бъркайте непрекъснато в продължение на 4-5 минути след завирането на сместа, или докато тя придобие сравнително гъста консистенция.
9. Отстранете тенджерата от котлона, добавете настърганата лимонова кора и разбъркайте.
10. Приберете сместа в хладилник за около 20-30 минути.
11. Поставете едната половина от изпеченото и охладено бутер тесто върху дъска за рязане или друга чиста гладка повърхност и нанесете вече стегналия се и леко охладен млечен пълнеж.
12. Приберете намазаната кора в хладилника за още поне 20 минути.
13. За да приготвите глазурата, в малка купа смесете киселото мляко и пудрата захар. Разбъркайте добре. В случай че не възнамерявате да използвате сместа веднага, покрийте купата с готварско фолио и я поставете в хладилника.
14. За да завършите десерта, поставете втората половина от бутер тестото върху тази с млечния пълнеж. Приберете десерта във фризера.
15. Съхранявайте го в хладилник, докато стане време за сервиране.
16. Непосредствено преди сервиране, намажете горния слой с получената глазура, декорирайте с пресни плодове (боровинки и малини) и разрежете десерта на равни парчета. По желание бихте могли да поръсите готовия десерт с допълнително количество пудра захар.

Количество:
10 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 360
Мазнини: 11 g.
Холестерол: 45 mg.
Протеини: 8 g.
Въглехидрати: 58 g.
Фибри: -
Наситени мазнини: 3 g.
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа