Рецепта за Домашно кисело мляко

Домашно кисело мляко


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Необходими продукти:
•    1 литър прясно мляко (най-здравословно е нискомасленото прясно мляко, но колкото по-високо е съдържанието на мазнини в млякото което използвате, толкова по-гладко и кремообразно ще бъде приготвеното от вас кисело мляко)
•    1/4 чаша мая или кисело мляко с жива култура (бихте могли да използвате вече закупено от магазина кисело мляко, важно е обаче да сте сигурни, че то съдържа жива култура – голяма част от пастьоризираните кисели млека не съдържат активна съставка, бактерията отговорна за подквасването на млякото)
•    1/3 чаша обезмаслено сухо мляко (по желание)
•    1 чаена лъжица желатин без добавени аромати за сгъстяване (по желание)
•    Чист плътно затварящ се стъклен буркан

Начин на приготвяне:
1. Поставете маята или киселото мляко, съдържащо жива култура в голяма огнеупорна купа. Добавете сухото мляко на прах, ако все пак сте решили да използвате такова. В случай че желаете киселото мляко да стане по-гъсто, добавете 1 чаена лъжичка обикновен желатин, разтворен в малко количество топло прясно мляко.
2. Загрейте остатъка от прясното мляко до 43 градуса (използвайте кухненски термометър, за да се уверите че сте достигнали желаната температура).
3. Прелейте малка част от вече затопленото прясно мляко в купата с живата култура и разбъркайте добре.
4. Малко по малко добавете към сместа и остатъка от топлото прясно мляко. Разбъркайте добре.
5. Покрийте купата и поставете сместа във фурна, включена на нисък градус – не повече от 90 градуса, на слаб котлон или на друго топло място някъде в кухнята. Използвайте термометър, за да сте сигурни, че температурата на сместа не пада под 35-37 градуса.
6. Когато киселото мляко се стегне, приберете го в хладилника за най-малко 8 часа преди консумация.

Допълнителни инструкции:
- След като кисело мляко се подкваси, бихте могли да добавите към него нарязани на дребно пресни плодове или плодова есенция по ваш избор. За да подсладите киселото мляко използвайте 2-4 чаени лъжички течен мед или захар.

- За да превърнете киселото мляко в напитка, добавете към него допълнително количество прясно мляко и/ или плодова напитка/ сироп по ваш избор.

- За да превърнете киселото мляко в сирене, което можете да използвате като заместител на крема сиренето както и за други кулинарни цели, оставете киселото мляко да се прецеди през цедка, покрита с тензух в продължение на една нощ. На сутринта прецедете отделилата се течност. Поставете тежест върху получилото се сирене, покрийте го и го оставете да престои още 8 часа. Прехвърлете сиренето в плътно затварящ се контейнер и го приберете в хладилника.

Количество:
4-5 чаши кисело мляко


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 141
Мазнини: 4.7 g.
Холестерол: 19 mg.
Протеини: 10 g.
Въглехидрати: 14.6 g.
Фибри: -
Наситени мазнини: 2.9 g.
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа