Рецепта за Пана кота с лимон и ванилия

Пана кота с лимон и ванилия


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Пана кота е вид италиански десерт, който се приготвя от желатин, прясно и кисело мляко, захар и лимон.

Време за приготвяне:
15 минути

Необходими продукти:
•    1 пакетче желатин без добавени аромати
•    2 чаши прясно мляко 2%
•    2 супени лъжици прясно мляко 2%
•    1/2 чаша захар
•    2 чаени лъжички ванилия
•    2 и 1/4 чаши обикновено обезмаслено кисело мляко
•    1 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок

За плодовата глазура:
-    1 чаша малини
-    2 чаши ягоди или сини боровинки
-    2 обелени и нарязани на парченца праскови
-    2 чаени лъжички захар
-    1 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне:
1. В малка купа смесете двете супени лъжици прясно мляко и желатина. Оставете сместа да престои около 5 минути, време през което желатинът ще поеме прясното мляко.
2. Пресипете двете чаши прясно мляко, захарта и ванилията в тенджера. Когато смета започне да къкри, отстранете тенджерата от котлона.
3. Добавете сместа от мляко и желатин към млечната смес в тенджерата и разбъркайте.
4. Пресипете киселото мляко в средно голяма купа и го разбъркайте до гладко.
5. Постепенно към киселото мляко добавете млечната смес и лимоновия сок.
6. Пресипете готовата смес в четири купи и я поставете в хладилник за поне 4 часа.
7. Добавете плодовете и разбъркайте. Върнете купите с десерта в хладилника.
8. Преди да сервирате извадете съдържанието на всяка купа и го прехвърлете върху плоска чиния. Върху горната част на десерта можете да положите пласт пресни плодове.

Количество:
8 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 166
Мазнини: 2 g.
Холестерол: 7 mg.
Протеини: 8 g.
Въглехидрати: 32 g.
Фибри: 2 g.
Наситени мазнини: 1 g.
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа