Рецепта за Гъста зимна крем супа с тиква и леща

Гъста зимна крем супа с тиква и леща


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Изключително богата откъм съставки и вкусове здравословна супа, подходяща за зимния сезон!
 
Време за приготвяне:
1 час и 15 минути

Необходими продукти:
•    2 средно големи жълъдови тикви – обелени, нарязани и сварени
•    2 средно големи нарязани на парченца зелени ябълки
•    1 средно голяма глава червен лук – нарязан
•    1/2 чаша неподсладено ябълково пюре
•    1 чаша ябълков сок
•    1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
•    1/8 чаена лъжичка смлян лют червен пипер
•    420 грама зеленчуков бульон
•    1/2 чаша суха леща (добре почистена и изплакната)
•    3/4 чаша ситно настъргано нискомаслено сирене Моцарела (приблизитено 90-100 грама)
•    6 резена франзела с дебелина 6 мм
•    Допълнително количество накълцан червен лук (по желание)

Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера смесете и загрейте тиквата, парченцата ябълка, лука, ябълковото пюре, ябълковия сок, индийското орехче, лютия червен пипер и една чаша от зеленчуковия бульон. Оставете сместа да заври, като разбърквате периодично. След като сместа заври намалете котлона, покрийте тенджерата и оставете супата да къкри на слаб огън в продължение на 20 минути.
2. Изчакайте сместа да се охлади леко, след това я пресипете в блендер или кухненски робот и я пюрирайте на умерена скорост. Върнете готовото пюре в тенджерата. Добавете лещата и остатъка от зеленчуковия бульон. Позволете на сместа да заври, след това отново намалете котлона, покрийте тенджерата и оставете супата да къкри на слаб огън в продължение на 25-30 минути, или докато лещата омекне напълно.
3. В случай че имате комбинирана печка, включете фурната в режим грил. Поръсете резените франзела със сирене Моцарела. Поставете филийките във фурната и печете докато сиренето се разтопи.
4. Разсипете вече готовата супа в шест купички и във всяка от тях поставете резен франзела с разтопено сирене Моцарела. По желание непосредствено преди да сервирате супата бихте могли да гарнирате всяка купичка с предварително нарязания на ситно червен лук.

Количество:
6 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 270
Мазнини: 3 g.
Холестерол: 5 mg.
Протеини: 12 g.
Въглехидрати: 48 g.
Фибри: 7 g.
Наситени мазнини: 1.5 g.
Мононенаситени мазнини: -
Полиненаситени мазнини: -


Потребителска оценка
3.0 / 1 гласа